Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Paraguay maakt U-bocht met ambassade

De regering van Paraguay heeft besloten om zijn ambassade in Israël terug te verhuizen van Jeruzalem naar Tel Aviv. Deze U-bocht vindt plaats in opdracht van minister Luis Alberto Castiglioni van Buitenlandse Zaken. “Paraguay wil bijdragen aan een intensivering van regionale diplomatieke pogingen  om een grootschalige, eerlijke en duurzame vrede in het Midden-Oosten te bereiken,” aldus de Paraguayaan. Premier Benjamin Netanyahu doet nu de Israëlische ambassade in Paraguay dicht en haalt zijn ambassadeur terug. De U-bocht van de Paraguayaanse ambassade ‘werpt een wolk over de betrekkingen tussen de twee landen,’ aldus Netanyahu in een brief.

Nadat de Verenigde Staten zijn ambassade afgelopen mei verhuisde van Tel Aviv naar Jeruzalem volgden Guatemala en Paraguay snel. Zij verplaatsten hun ambassades in juni en kregen in Jeruzalem Netanyahu over de vloer, die hen overlaadde met complimenten en bedankjes. Deze zomer trad in Paraguay echter een nieuwe regering aan, die contact heeft gehad met de Palestijnse Autoriteit (PA) van Mahmoud Abbas. De nieuwe president kreeg bezoek van minister Riyad al-Maliki van Buitenlandse Zaken van de PA. Nadien is hij gedraaid en werd besloten om de ambassade terug te brengen naar Tel Aviv. Ook mogen de Palestijnen een ambassade openen in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion.

Het besluit kreeg steun van Turkije, dat zijn consulaat in Asuncion al opwaardeerde tot een ambassade. Intussen wordt in de Paraguayaanse hoofdstad gedemonstreerd door voorstanders van Israël. Ook de Amerikaanse vice-president Mike Pence zegt te hopen dat president Benitez tot inkeer komt en de ambassade terug verhuist naar Jeruzalem. De VS kan alle steun gebruiken van andere landen, omdat het internationaal gezien momenteel erg alleen staat waar het de ambassade in Israël en haar positie in het Midden-Oosten betreft. Hoe meer landen een ambassade in Jeruzalem open doen, hoe beter het voor het Amerikaanse beleid is, meent de regering van president Trump. Roemenië  gaat nog een ambassade openen in de Israëlische hoofdstad. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X