Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Trump sluit PLO-kantoor in Washington DC

Het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington DC moet zijn deuren sluiten. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump besloten, zo deelt zijn veiligheidsadviseur John Bolton mee in een toespraak. De PLO-post moet dicht omdat de Palestijnen het internationaal strafhof hebben verzocht onderzoek te doen naar oorlogsmisdrijven in Israël en de Palestijnse gebieden. Ook vindt Trump dat de PLO van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zich niet inzetten voor vrede in het Midden-Oosten. Abbas is het hoofd van de Palestijnse Autoriteit, die delen van de Palestijnse gebieden zelf bestuurt.

Bolton sprak op een bijeenkomst in Washington van de Federalist Society, een conservatief instituut. “Als het hof achter ons, Israël of andere bondgenoten aangaat, zullen we niet werkeloos toezien,” zei de veiligheidsadviseur, die in de regering van president George W. Bush de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties was. Bolton gaf ook het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag een waarschuwing om geen zaken te doen naar de Amerikaanse handel en wandel in Afghanistan. Er volgen strafmaatregelen tegen rechters en aanklagers als ICC of het Afghanistan-dossier van de VS aanpakt, aldus de adviseur van Trump.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat heeft gereageerd. Hij spreekt van een ‘gevaarlijke escalatie’ die aantoont dat de VS ‘bereid zijn het internationale systeem te ontmantelen teneinde de Israëlische misdaden te verdedigen en de aanvallen tegen de vrede in onze regio’. Het besluit van Trump ligt in de lijn van zijn eerder gevoerde Midden-Oostenpolitiek. Zo draaide hij de geldkraan voor UNRWA bijna dicht, een VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen en al hun nazaten helpt, en vindt hij dat UNRWA moet verdwijnen. Eerder werd tweehonderd miljoen dollar aan bilaterale steun geschrapt. Ook liet Trump de Amerikaanse ambassade verplaatsen van Tel Aviv naar de Israëlische hoofdstad Jeruzalem.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X