Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Neo-nazi’s belagen kosjer restaurant Chemnitz

In de Duitse stad Chemnitz hebben neo-nazi’s een kosjer restaurant belaagd met flessen en stenen. Het gebeurde twee weken terug tijdens de neonazistische demonstraties in de stad, waaraan ook leden van de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) aan meededen. In Duitsland waren er in het afgelopen jaar vooral antisemitische incidenten door moslims tegen Joden, maar deze aanval toont volgens kenners aan dat anti-Joods geweld uit neo-nazistische hoek nog steeds erg reëel is. De Duitse autoriteiten zouden het nieuws over de aanval willen hebben doodzwijgen, zo klinkt het. Een gemeenteambtenaar bevestigt nu echter dat het incident daadwerkelijk is gebeurd.

Het gaat om het kosjere restaurant Schalom, dat in hartje Chemnitz ligt. Het restaurant staat in de Michelin-gids. Een aantal neo-nazi’s die in het zwart gekleed waren, vielen het restaurant aan. Terwijl ze dit deden, schreeuwden ze: “Ga weg uit Duitsland, Joodse zwijnen!” Er werden stenen en flessen naar de voorgevel geworpen en de eigenaar van het restaurant, Uwe Dziuballa, raakte gewond. Hij kreeg een steen tegen zich aan. Het restaurant zelf is behoorlijk beschadigd. Volgens hem ging het om een aanval van tien seconden die gevoelsmatig een uur duurde. De zaak is sinds zijn oprichting in 2000 al verschillende malen aangevallen of doelwit geweest van pesterijen. Zo legde neo-nazi’s eens een varkenskop voor de deur.

In Chemnitz werd onlangs een Duitse man met een Cubaanse achtergrond doodgeslagen door migranten met vermoedelijk een Koerdische achtergrond. Nadien zouden mensen een klopjacht op de twee hebben gehouden. De moord veroorzaakte veel onrust in de stad, onder meer omdat grote groepen neo-nazi’s, identitairen en andere ultra-rechtse mensen op het centrum afkwamen. Demonstraties liepen uit de hand, omdat de politie de situatie niet onder controle kreeg. Tijdens een andere demonstratie van neonazi’s liepen ook kopstukken van de AfD mee, zoals partijprominent Björn Höcke uit Thüringen. Het is onduidelijk of de partijleiding hem hier toestemming voor had gegeven. Ook was er een tegendemonstratie van burgers die niets met rechts-radicalen van doen willen hebben.

Schalom in betere tijden: 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X