Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Nederlandse artiesten niet in boycot-brief Waters

De Britse zanger Roger Waters heeft een nieuwe actie tegen Israël opgezet. In een brief roept hij samen met andere Europese en Australische artiesten op om het Eurovisie Songfestival van volgend jaar in Israël te boycotten. Waters is een BDS-activist die al jaren ageert tegen het Beloofde Land. Zoals vaker rept de Brit erover dat Israël de mensenrechten schendt. Nederlandse artiesten ontbreken in zijn brief. Wel ondertekenden veel bekende Belgische artiesten op zoals Slongs Dievanongs, Helmut Lotti, Daan en Raymond Van het Groenewoud het document.

In de  brief staat dat de EBU Israël het recht moet ontzeggen om het Songfestival te organiseren. Het liedjesfestijn moet in een ander land plaatsvinden, en anders moet er een boycot komen. De ondertekenaars verwijzen ook naar naar een artikel waarin staat dat zangeres Lana Del Rey niet in Israël zal optreden vanwege het conflict. Del Rey ging vorige week na veel wikken en wegen overstag. Waters en co. spreken ook over een aanval van het Israëlische leger (IDF) die dit jaar vlak na het Songfestival zou hebben plaatsgevonden. Een handjevol oud-Songfestival-deelnemers uit Finland onderschrijft de brief van Waters ook. Finland won het festival een keer.

De EBU wil juist dat er geen politieke uitingen zijn op en rond het Songfestival. Afgelopen week stuurde de organisatie een brief naar premier Benjamin Netanyahi waarin staat dat hij zich niet moet bemoeien met de inhoud van het Eurovisie Songfestival. Eerder profileerde Netanyahu zich  met winnares Netta Barzilai. Ook verzocht de EBU andere politici in Israël en de Palestijnse gebieden om geen politiek gewag te maken van het liedjesfestijn. De EBU verzoekt de Israëlische autoriteiten tevens om buitenlandse bezoekers en Songfestival-fans niet aan de grens te weigeren vanwege hun politieke opvattingen, overtuigingen en seksuele geaardheid. Met ‘politieke opvattingen’ doelt de organisatie waarschijnlijk op leden van de BDS-beweging, die overwegen om met groepen naar Israël te reizen en daar actie te voeren voor een boycot. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X