Archief van Consulaat Jaffa openbaart handelen Juliana in oorlog

wiki

De archieven van het Nederlandse consulaat in Jaffa zijn opengegaan en laten een opmerkelijke handeling van Juliana in de Tweede Wereldoorlog zien. Tijdens haar vlucht naar Canada in 1940 weigerde de toenmalige troonopvolger een reddingsvest aan te doen terwijl het schip onder vuur lag. De belangrijkste persoon aan boord kwam zo door eigen toedoen in de gevarenzone. Juliana bleef ‘ijzig kalm’ tijdens het vuurgevecht. Dit staat in een verslag dat tot op 1 januari in het archief van het consulaat in Jaffa, Israël, heeft gelegen. Het archief is sinds nieuwjaarsdag opengesteld voor de buitenwereld.

Op drie getypte velletjes beschrijft de auteur, vermoedelijk een medewerker van de Regeringsvoorlichtingsdienst (RVD) die ook aan boord was, levendig en gedetailleerd de reis van Juliana met haar dochters Beatrix en Irene. Die laatsten waren toen nog in de babyleeftijd. Het relaas staat op de achterkant van de registratie van staatsobligaties van Nederlanders in het toenmalige Britse mandaatgebied Palestina. Omdat papier in de Tweede Wereldoorlog weinig voorhanden was, werd ieder velletje papier twee maal gebruikt.

Juliana en de kinderen maakten in juni 1940 vanuit Groot-Brittannië met de Hr. Ms. Sumatra een transatlantische overtocht naar Canada. De vaart duurde negen dagen en was niet zonder risico’s, omdat Duitse onderzeeërs het schip konden onderscheppen en laten zinken. In een van de nachten werd groot alarm geslagen aan boord, toen vanuit de verte een lichtgranaat werd afgevuurd en het vuur van kanonnen zichtbaar was. Plotsklaps maakte het Nederlandse marineschip een scherpe wending. Op dat moment zat Juliana in haar kajuit te lezen. Een marineman probeerde iedereen tot kalmte te manen. Terwijl hij rustig en ‘bedachtzaam’ zijn pijp bleef roken, kwam een veiligheidsfunctionaris ‘ontsteld’ binnen met ‘reddingsgordels’ over zijn arm. Hij zei: “Uwe Koninklijke Hoogheid moet onmiddellijk een zwemvest aandoen.”

“Zolang meneer daar rustig zijn pijp blijft roken, trek ik geen zwemvest aan,” aldus een lachende Juliana, die bleef weigeren een zwemvest aan te trekken. Nadat het kannonvuur voorbij was, stoomde het schip door naar Canada, waar de kroonprinses en haar twee kleintjes veilig aan land gingen. Voor Beatrix en Irene waren er tijdens de tocht dekspelletjes. Beatrix doolde over het hele schip, wilde overal bij zijn en had in haar ‘brabbeltaaltje’ overal commentaar op. Prinses Irene kroop rond op de kinderspeelplaats of voerde ‘de wonderlijkste gymnastische toeren’ uit in haar box.

In 2015 werd bekend dat Juliana na de oorlog Joodse roofkunst had gekocht. De roofkunst heeft koning Willem-Alexander inmiddels teruggegeven.

Categorie:

Home » Nieuws » Archief van Consulaat Jaffa openbaart handelen Juliana in oorlog