Tom Dumoulin wint eerste etappe Giro d’Italia

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De vandaag gereden tijdrit in Jeruzalem is gewonnen door de Nederlander Tom Dumoulin. De winnaar van de Giro d’Italia, één van de meest prestigieuze wielerwedstrijden ter wereld, in 2017 versloeg Rohan Dennis en Victor Campenaerts. Daarmee kreeg de titelverdediger de eerste roze trui in de Giro van 2018.

176 wielrenners van 22 teams zweetten zich door de tijdrit tijdens een hittegolf in Jeruzalem. Het is de eerste keer dat een belangrijke Europese wielerwedstrijd plaatsvindt buiten Europa. Het evenement trok tienduizend toeschouwers, die zich verdrongen in de straten van de stad om iets te zien van voorbij flitsende wielrenners van wereldklasse. De start van de Giro – die morgen en overmorgen verder gaat met respectievelijk etappes van Haifa naar Tel Aviv en van Be’ersjava naar Eilat – is het grootste sportevenement dat ooit plaatsvond in Israël. Onder de 176 wielrenners bevindt zich voor het eerst ook een Israëlische delegatie. De wedstrijd begon om 12:50 uur vanmiddag en de laatste rit werd gereden om 15:45, door titelverdediger en winnaar van de dag Tom Dumoulin.

“Ik ben hiervoor speciaal uit Nederland gekomen,” zei Ron Eisenman. “Twee jaar geleden begon de Giro in Utrecht. Toen keken er anderhalf miljoen mensen naar. Nederland lijdt aan wielergekte.”

Aanstaande maandag is een rustdag. Op dinsdag wordt de wedstrijd voortgezet in Italië en zal in totaal eenentwintig dagen duren. In die tijd rijden de wielrenners 3.546,2 kilometer, waarvan vierenveertig kilometer over heuvels en bergen.

Categorie:

Home » Nieuws » Sport » Tom Dumoulin wint eerste etappe Giro d’Italia