Trump erkent Golan Hoogvlakte als onderdeel van Israël

Trump Golan
Youtube

De Verenigde Staten hebben de Golan Hoogvlakte erkend als een onderdeel van de staat Israël. President Donald Trump tekende maandag een document waarin zijn land de annexatie van het gebied uit 1981 bevestigt. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu was bij de ceremonie aanwezig. Amerika is nu een van de weinige landen in de wereld dat de Golan erkent als Israëlisch. Israël veroverde de hoogvlakte tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 op Syrië. Sindsdien wil Damascus het gebied terughebben. Volgens de VN is de Golan Hoogvlakte nog steeds bezet gebied.

“Het werd na 52 jaar hoog tijd,” aldus Trump in een verklaring. “Dit had een van de presidenten voor mij al lang geleden moeten doen.” Hij noemde Israël een eeuwige vriend van de VS en zei dat de bijzondere band tussen beide landen sterk is. Trump kreeg bijval van zijn vice-president Mike Pence. “Wij staan Israël bij, omdat haar zaak onze zaak is,” aldus de tweede man in het Witte Huis. Bij het duo stonden Trumps schoonzoon en Midden-Oosten-adviseur Jared Kushner en de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David Friedman. Sinds vorig jaar werkt hij in de nieuwe Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Netanyahu roemde Trump om zijn ‘goede’ beslissingen, zoals de verhuizing van de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Eerder twitterde Trump al dat hij de Golan Hoogvlakte zou erkennen als een onderdeel van de staat Israël. Hiermee negeert hij de VN-resolutie die zegt dat het gebied bezet is en aan Syrië toebehoort. De westerse landen overladen Trump met kritiek na zijn tweet. De Nederlandse minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten dat Trump veel te ver gaat. “Dat gaat Nederland niet volgen,” zei hij. Ook Duitsland en andere landen zeiden vast te houden aan de VN-bepaling. Vanuit het Midden-Oosten kwam nog meer kritiek. Turkije ‘steunt de territoriale integriteit van Syrië’ en Iran riep op tot een internationale bijeenkomst over de Golan met landen uit de regio.

Israël veroverde de Golan tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 op Syrië. Het gebied geldt als een bufferzone tegen Damascus, maar is ook belangrijk voor de Israëlische landbouw en watervoorziening. Syrië eist de Golan terug en ook de VN vindt al jaren dat het gebied aan Damascus toebehoort. Begin jaren 2000 liepen vredesgesprekken tussen beide landen stuk op de status van de Golan met betrekking tot de watervoorziening van Israël. Het gebied ligt zestig kilometer van Damascus af. Ondanks de Syrische burgeroorlog blijft de hoogvlakte een twistpunt in het Midden-Oosten.

Categorie:

Home » Nieuws » Trump erkent Golan Hoogvlakte als onderdeel van Israël