‘Shaked slaat de plank mis met fascismeparfum’ – verkiezingen Israël

Shaked
Youtube

Een politieke reclame voor een rechts-nationalistische partij met het fascisme als uitgangspunt, zij het met een knipoog. In Nederland zou het haast onmogelijk zijn, maar in Israël kan het. In aanloop naar de parlementsverkiezingen van 9 april lanceerde de partij Nieuw Rechts vorige week een spot met kopstuk Ayelet Shaked. Daarin lijkt ze middenin een parfumreclame te staan. Het geurtje heeft de naam ‘Fascism’ en wordt door haar opgespoten, waarna ze zegt dat het naar democratie ruikt. De spot is gemaakt met een knipoog naar de linkse tegenstanders van Shaked die haar verwijten een ‘fasciste’ te zijn.

Op de reclamevideo is vooral online veel kritiek gekomen. Critici verwijten haar dat ze de plank mis slaat en haar doel voorbij schiet. Anderen stellen dat Shaked anti-feministisch zou zijn en vooral mannen in de kaart zou spelen. Bovendien zouden mensen die geen Hebreeuws kennen, kunnen denken dat de politica het fascisme omarmt. Sommige commentatoren vinden dan ook dat er met een dergelijk onderwerp niet gespot mag worden. “Dit is de vreemdste politieke reclame die ik ooit heb gezien,” aldus correspondent Barak Ravid van Channel 13. Hij noemt het ‘Viktor Orbán on steroids’. Shaked zegt ter verdediging: “Ik maak grappen over mezelf en de politiek correcte retoriek bevalt me niet. Mensen moeten zichzelf een beetje minder serieus nemen.”

Momenteel is Shaked minister van Justitie in het afzwaaiende kabinet van premier Netanyahu. Voor haar toetreding tot de politiek stond Shaked tussen 2006 en 2008 aan het hoofd van het bureau van Netanyahu, destijds de oppositieleider. In 2010 richtte ze samen met Naftali Bennett (de latere leider van Het Joodse Huis) Mijn Israël op, een rechtse buitenparlementaire beweging die het zionisme wil bevorderen. Vanaf eind 2011 voerde Shaked campagne tegen illegale immigratie uit Afrika omdat ze dit als een gevaar ziet voor de staat Israël, met grote economische schade.

Begin 2012 werd ze in het centrale comité van Likud verkozen, maar al gauw trok ze zich terug en sloot ze zich aan bij Het Joodse Huis van Bennett. Ze kreeg een vijfde plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2013 en kwam in de Knesset – het Israëlische parlement – terecht. Shaked was de enige persoon met een seculiere achtergrond binnen haar partij. Bij de parlementsverkiezingen van 2015 – ze stond ditmaal derde op de kandidatenlijst – werd ze herkozen. Omdat haar partij deelneemt aan het kabinet-Netanyahu IV heeft zij het ministerschap van Justitie gekregen.

Samen met minister Naftali Bennett verliet zij afgelopen januari Het Joodse Huis en richtte ze de rechts-nationalistische partij Nieuw Rechts op. In de peilingen scoorden Shaked en Bennett drie zetels. Momenteel behaalt Nieuw Rechts zes zetels in de peilingen. Eerder in de campagne viel de politica al op door te waarschuwen voor het aankomende vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Shaked slaat de plank mis met fascismeparfum’ – verkiezingen Israël