Minister Ayelet Shaked waarschuwt voor Trumps vredesplan – verkiezingen Israël

Ayelet Shaked
wikipedia

Minister Ayelet Shaked van Justitie heeft zondag gewaarschuwd voor het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens haar zal het plan ervoor zorgen dat nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever moeten worden ontruimd en zal er binnen een jaar een onafhankelijke Palestijnse staat zijn. Dit is een nachtmerrie voor rechts Israël, dat volgens Shaked verzwakt is. Alom wordt aangenomen dat de minister voorkennis heeft over het Trump-plan, dat waarschijnlijk na de vervroegde verkiezingen van 9 april bekend wordt gemaakt. De politica hoopt op een versterking van het rechtse kamp, dat volgens haar nodig is om het Trump-vredesplan te voorkomen of bij te sturen.

Nederzettingen ontruimen
Sinds zijn aantreden wedijvert Trump aan een ‘allesomvattend vredesplan’ voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Hij heeft daarvoor zijn schoonzoon Jared Kushner tot speciale gezant voor het Midden-Oosten benoemd. Eerder maakte die bekend dat de Israëli’s niet alles kunnen krijgen en dat ze concessies zullen moeten doen. Voor minister Shaked is het duidelijk wat die zullen inhouden. “Wat mij zorgen baart, is dat rechtse kiezers momenteel naar links opschuiven. Wat me ook zorgen baart, is dat het plan van Trump zorgt voor het uitzetten van duizenden gezinnen uit nieuwe nederzettingen. Dit zijn de nederzettingen die ik momenteel probeer te legaliseren,” zei ze zondag op de zender Channel 12.

Eenstaatoplossing
De rechtse Shaked staat bekend als een hardliner wanneer het op de Israëlische nederzettingenpolitiek aankomt. Ze staat voor een zogenoemde ‘eenstaat-oplossing’, waarbij de Westelijke Jordaanoever definitief bij Israël wordt gevoegd en Palestijnen die daar wonen Israëlische burgers worden. Shaked en haar partij geloven niet in de tweestatenoplossing, waarbij Israël en een onafhankelijke Palestijnse staat naast elkaar moeten bestaan. “Vanuit het maatschappelijke belang gezien maakt het uit dat het rechtse blok zwakker aan het worden is en dat we dan binnen een jaar een onafhankelijke Palestijnse staat kunnen zien,” aldus Shaked, doelend op het Trump-vredesplan dat zou voorzien in een tweestatenoplossing. “Nu ik zie dat het rechtse blok aan macht verliest, zeg ik tegen rechtse kiezers: kom thuis. Het gaat mij nu om het redden van het rechtse blok.” Volgens Shaked kan rechts alleen maar succesvol zijn als ze het hart vormt van een regering. Op die manier zou het vredesplan van Trump kunnen worden bijgesteld of voorkomen.

Rechts in het nauw
In de campagne voor de vervroegde verkiezingen van 9 april doen de rechtse partijen het minder goed in de peilingen. Dit heeft te maken met de combinatie Blauw-Wit van oud-generaal Benny Gantz en ex-minister Yaïr Lapid. Zij zeggen een goed alternatief te zijn voor premier Benjamin Netanyahu (Likud), die in de peilingen achterop geraakt is. Dit komt door de aangekondigde aanklachten in drie corruptiezaken, vorige week. In de peilingen scoort Blauw-Wit, dat politiek gezien een middenpositie inneemt, rond de 35 van de 120 parlementszetels. De Likud-partij van Netanyahu is gezakt van circa dertig naar ongeveer 25 zetels, omdat veel kiezers hem nu niet langer zien zitten als hun premier. Hij heeft aangegeven op zijn post te blijven en zijn partij werkt aan het maken van een wet die hem moet beschermen.

Alliantie
Om de combinatie Blauw-Wit te verslaan, heeft Netanyahu kleinere rechtse partijen opgeroepen om zich bij zijn Likud te voegen. Niet alle partijen gaven daar gehoor aan. Zo ging hij een lijstcombinaties aan met de rechts-nationalistische partij Het Joodse Huis en de ultra-rechtse partij Otzma Yehudit (Joodse Kracht). Die laatste partij is bij velen omstreden vanwege banden met Joodse terroristen. De partij staat dan ook op een Amerikaanse lijst voor terreurorganisaties. Shaked heeft zich officieel nog niet bij Netanyahu aangesloten. Samen met minister Naftali Bennett verliet zij afgelopen januari Het Joodse Huis en richtte ze de rechts-nationalistische partij Nieuw Rechts op. In de peilingen doen Shaked en Bennett net nog niet bijster goed: ze scoren samen drie zetels (de tekst gaat verder onder de video).

Over Shaked
Voor haar toetreding tot het parlement stond Shaked tussen 2006 en 2008 aan het hoofd van het bureau van Netanyahu, destijds de oppositieleider. In 2010 richtte ze samen met Naftali Bennett (de latere leider van Het Joodse Huis) Mijn Israël op, een rechtse buitenparlementaire beweging die het zionisme wil bevorderen. Vanaf eind 2011 voerde Shaked campagne tegen illegale immigratie uit Afrika omdat ze dit als een gevaar ziet voor de staat Israël, met grote economische schade. Begin 2012 werd ze in het centrale comité van Likud verkozen, maar algauw trok ze zich terug en sloot ze zich aan bij Het Joodse Huis van Bennett. Ze kreeg een vijfde plaats op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2013 en kwam in de Knesset – het Israëlische parlement – terecht. Shaked was de enige persoon met een seculiere achtergrond binnen haar partij. Bij de parlementsverkiezingen van 2015 – ze stond ditmaal derde op de kandidatenlijst – werd ze herkozen. Omdat haar partij deelneemt aan het kabinet-Netanyahu IV heeft zij het ministerschap van Justitie gekregen.

Categorie: |

Home » Nieuws » Minister Ayelet Shaked waarschuwt voor Trumps vredesplan – verkiezingen Israël