Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Trump: ‘binnen drie maanden vredesplan’

De Amerikaanse president Donald Trump beweert dat hij binnen twee tot drie maanden met een allesomvattend vredesplan komt voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dit zei hij woensdagmiddag op de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York, zijn thuisstad. Trump zal uitgaan van een tweestatenoplossing, waarbij de Palestijnen een onafhankelijke staat krijgen naast Israël. De president droomt er naar eigen zeggen van om het voor het einde van zijn ‘eerste termijn als president’ vrede in het gebied te bereiken. Het is nog een vraagteken hoe hij de vrede wil bewerkstelligen.

Trump deed zijn uitspraken na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Volgens het Amerikaanse staatshoofd willen de Palestijnen opnieuw plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, nadat zij de onderhandelingen en het contact met de Verenigde Staten sinds de jaarwisseling hadden opgeschort. Dit kwam door de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, voor de Palestijnen een doorn in het oog omdat zij het oostelijk deel van die stad claimen als hun toekomstige hoofdstad. Ook willen de Palestijnen controle hebben over de Tempelberg.

Voor de zomer kondigde Jared Kushner, Trumps schoonzoon en onderhandelaar voor het Midden-Oosten, aan dat het Amerikaanse vredesplan ‘snel komt’. Kushner gaf een groot interview aan de Palestijnse krant Al-Quds, waarin hij benadrukte dat Amerika vooral zal inzetten op de verbetering van de economische omstandigheden van de Palestijnen. Volgens hem kan Israël het Silicon Valley worden van het Midden-Oosten als er vrede komt en zullen de voornaamste buren daarvan profiteren. Wanneer de tweestatenoplossing een feit is, kunnen volgens Kushner ‘enorme investeringen in infrastructuur, beroepsopleidingen en economische stimulering’ worden gedaan in de Gazastrook en op de West Bank.

Wel benadrukte Kushner dat de bestuurders van de Gazastrook – terreurorganisatie Hamas – en van de West Bank – de Palestijnse Autoriteit – moeten ophouden om ‘hun bevolking te gebruiken als pionnen’. Kushner: “Het verhaal van slachtofferschap kan op dit moment goed voelen en krantenkoppen opleveren, het helpt niets bij het verbeteren van levens.” Hij stelt het gebruik van hulpgeld aan de kaak voor het graven van ‘terreurtunnels’ en voor het afvuren van de raketten vanuit de Gazastrook. Ook is het gebruik van financiële steun uit Amerika en het westen voor het sponsoren van terroristen de Amerikanen een doorn in het oog. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X