Sluiting dreigt voor broodjeszaak ‘Anne & Frank’

poespas
Twitter

De broodjeszaak die tot voor kort Anne & Frank heette, moet zijn deuren hoogstwaarschijnlijk sluiten. De winkel, die thans Omelette Du Fromage heet, moet van de gemeente Amsterdam mogelijk dicht vanwege het verbod op nieuwe toeristenwinkels. Het bedrijf zou daar onder vallen, omdat het met zijn broodjes voor toeristen valt onder de monocultuur die het college van GroenLinks, PvdA, SP en D66 wil tegengaan. De eigenaar, ene Roberto, heeft nog niet gereageerd op de nieuwe commotie. Vorige maand ontstond heibel omdat hij de bakkerij Anne & Frank had genoemd. De eigenaar van de zaak, die zich in de Amsterdamse Raadhuistraat en op korte afstand van het Anne Frank Huis bevindt, wilde een eerbetoon aan het vermoorde meisje geven.

Vorig jaar besloot het toenmalige Amsterdamse college van D66, VVD en SP om in de binnenstad en veertig omliggende straten een verbod int te stellen op winkels die zich alleen richten op toeristen. Tijdens een geheime stemming ging de gemeenteraad unaniem akkoord met de maatregel, die anno 2018 door het nieuwe linkse college wordt uitgevoerd. Het bakkertje Omelet Du Fromage – de naam verwijst mogelijk naar een aflevering van de tekenfilmserie Dexter’s Laboratory uit de jaren negentig – kunnen klanten een drankje of broodje consumeren aan tafels en op stoelen. De gemeente noemt dit een mengformule van een winkel die ook horeca-elementen bevat. Ook worden er broodjes gemaakt voor de snelle hap. Dit alles mag niet volgens de regels van het verbod op toeristenwinkels.

In augustus ontstond ophef rond de naam van de broodjeszaak. De eigenaar had ‘Anne & Frank’ op zijn etalageraam geschreven, iets wat door gebruikers van sociale media niet werd gewaardeerd. Twitteraars noemden de bedrijfsnaam ‘bizar’, ‘smakeloos’ en ‘alle vorm van schaamte en fatsoen voorbij’. Sommigen gebruikten ‘wtf’. Bakker Roberto (hij wil zijn achternaam verborgen houden) zei tegen stadszender AT5 dat de ophef nogal onverwachts voor hem kwam. “Anne Frank is voor heel veel mensen een heldin en voor mij ook. Omdat mijn zaak in de buurt van het Anne Frank Huis zit, leek het me wel een mooie naam. Ze is natuurlijk wereldberoemd,” aldus de eigenaar van de winkel. Hij wilde ‘het er niet te dik bovenop leggen’ en daarom koos hij voor deze naam. “Daarom heb ik voor Anne & Frank gekozen. Ik heb niemand willen kwetsen. Wat zij heeft meegemaakt, is nogal wat. Ik vond het daarom gewoon een mooi eerbetoon.”

Het voormalige bakkertje Anne & Frank is niet de enige die in de problemen is gekomen door het gebruik van de naam ‘Anne Frank’. Zo kwam Deutsche Bahn (DB) een jaar geleden onder vuur te liggen om een hogesnelheidstrein die naar het vermoorde meisje zou worden vernoemd. De Duitse spoorwegen hadden een publiekswedstrijd uitgeschreven waarin consumenten namen van historische figuren uit de Duitse geschiedenis konden aandragen. ‘Anne Frank’ diende zich aan en de jury koos met alle goede bedoelingen ook voor die naam. Echter, de naam van het in de Sjoa vermoorde meisje op een Duitse trein bracht veel weerstand teweeg. Niet alleen vanuit Joods Duitsland, maar ook daarbuiten; zo was de Anne Frank Stichting fel tegen. DB zag uiteindelijk af van deze naam. Andere namen waren onder andere Albert Einstein en Ludwig von Beethoven.

‘Omelette du fromage’ uit Dexter’s Laboratory:

Categorie:

Home » Nieuws » Sluiting dreigt voor broodjeszaak ‘Anne & Frank’