Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Aartsbisschop Jeruzalem: boycot de raadsverkiezingen

De Palestijnse aartsbisschop Atallah Hanna van Jeruzalem heeft alle christelijke Arabische inwoners opgeroepen om de komende gemeenteraadsverkiezingen te boycotten. Niet naar de stembus gaan is beter dan meedoen aan het Israëlische systeem, zo laat de kerkleider weten. Over het algemeen worden de Palestijnse christenen gezien als burgers die willen meedoen aan het democratische Israël. De oproep tot een boycot is geïnitieerd door de Palestijnse Autoriteit (PA) en is inmiddels alleen gedaan door het Arabische hoofd van de Grieks-Orthodoxe kerk. Het is nog niet zo voorgekomen dat christelijke Arabische leiders oproepen tot het ondermijnen van de democratie in Israël.

Hanna waarschuwt dat Arabieren die zich voor de gemeenteraad van Jeruzalem kandidaat hebben gesteld ‘in de media zullen worden uitgebuit voor de promotie van wat de democratische staat wordt genoemd’. Zowel kandidaten als burgers dienen de verkiezingen daarom te boycotten, aldus Hanna. Hij eist dat kandidaten, ongeacht van welke politieke partij ze zijn, zich terugtrekken zodat het democratische systeem van Israël kan worden ondermijnd. “Wij verzetten ons tegen de deelname van de Palestijnen aan de verkiezingen voor de bezette gemeente Jeruzalem en beschouwen de verkiezingen als een van de vele tekenen van de bezetting van de heilige stad,” aldus Hanna in zijn oproep.

Wie Jeruzalem wil dienen moet zich wenden tot andere zaken, meent de aartsbisschop. “Er zijn andere manieren en mogelijkheden waarop men onze heilige stad kan dienen zonder de bezetting, de instellingen en de autoriteiten te legitimeren,” zegt Hanna. De geestelijke onderhoud een goede verstandhouding met de Mahmoud Abbas, de 82-jarige Palestijnse president. Sinds de keuzes van de Amerikaanse president Donald Trump inzake het conflict, waaronder het verhuizen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, lijkt Abbas bij alles de kont tegen de krib te gooien. De gemeenteraadsverkiezingen in Israël, die binnenkort worden gehouden, verworden zo ook tot een nieuw middel in het verzet van de PA. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X