Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vanaf volgend jaar ‘Ronde van Israël’

In navolging van de succesvol verlopen Israëlische ritten in de Giro d’Italia komt er vanaf volgend jaar een Ronde van Israël. Deze jaarlijkse wielerronde moet toppers uit de professionele wielerwereld opnieuw naar het Beloofde Land trekken. Naar verwachting wordt deze vijfdaagse toer eind april gehouden in Israël. Daarmee plant de Internationale Wielerunie (UCI) het evenement in tussen de eendaagse voorjaarsklassiekers. Het is nog niet duidelijk welk effect de Ronde van Israël zal hebben op de Amstel Gold Race in Zuid-Limburg, die vrijwel ieder jaar eind april verreden wordt. Vrijdag wordt de wielerkalender van 2019 door de UCI gepresenteerd.

Het is de bedoeling dat in Israël bergetappes en vlakke ritten worden verreden, mogelijk in het noorden en zuiden van het land. In totaal moeten er vijf etappes gereden worden, waaronder waarschijnlijk ook een tijdrit in een grote Israëlische stad. Aangezien eind april de voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv in volle gang zullen zijn, wordt aangenomen dat de tijdrit in Jeruzalem of Haifa wordt verreden. In de Giro vond de openingstijdrit rond het centrum van Jeruzalem plaats. Tom Dumoulin – winnaar van de Giro van 2017 – won de deze en eindigde als tweede in het algemeen klassement achter de Brit Chris Froome.

De UCI verwelkomt de Ronde van Israël die, net als de Giroritten in dat land dit jaar, gesponsord zal worden door de Canadees-Joodse miljardair Sylvan Adams. Hij ondersteunt tevens de Israel Cycling Academy en wil graag dat er een jaarlijkse nationale toer komt. Dit ziet de filantroop en wielerfanaat als een blijvende nalatenschap van de Giro d’Italia die in 2018 in Israël begon. Volgens de UCI kan de ronde van Israël qua planning botsen met de Ronde van Kroatië en de Ronde rond de Alpen, die in hetzelfde tijdsbestek worden gehouden. De wielerunie rept niet over de Amstel Gold Race, maar wel over de voorjaarsklassiekers in België.

Afgelopen mei organiseerde Israël met succes de start van de Ronde van Italië. Hoewel de Giro-mania in het Beloofde Land uitbleef en er vooraf veel gedoe was rond de organisatie van de start van de Giro d’Italia in Israël, zijn de Israëli’s erin geslaagd om een goed beeld van hun land neer te zetten. Het bekende frame van ‘een conflictgebied waar Israëli’s en Palestijnen elkaar bevechten’ was ver te zoeken, aldus experts. Het werkelijke beeld van een stabiel land dat ook nog eens een mooie vakantieplek is, bleef compleet overeind. Verder was het voor de wielrenners even wennen: de wat ingewikkelde logistiek naar een land buiten Europa en vooral het ‘fietsen in de woestijn’ waren nieuw.



 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X