Israël kan terugkijken op geslaagde Giro-start

Hoewel de Giro-mania in Israël uitbleef en er vooraf veel gedoe was rond de organisatie van de start van de Giro d’Italia in Israël, zijn de Israëli’s erin geslaagd om een goed beeld van hun land neer te zetten. Het bekende frame van ‘een conflictgebied waar Israëli’s en Palestijnen elkaar bevechten’ was afgelopen weekend ver te zoeken, aldus experts. Het werkelijke beeld van een stabiel land dat ook nog eens een mooie vakantieplek is, bleef compleet overeind. Verder was het voor de wielrenners even wennen: de wat ingewikkelde logistiek naar een land buiten Europa en vooral het ‘fietsen in de woestijn’ waren nieuw.

Campagne geslaagd
De Israëlische initiatiefnemers hadden twee doelstellingen met het binnenhalen van de Giro-start. Het eerste doel was het wielrennen bevorderen in Israël, een land dat vrijwel geen wielercultuur heeft. Daarnaast wilden hoofdsponsor en vastgoedmagnaat Sylvan Adams en de andere organisatoren Israël op de kaart zetten als een mooi land waar je veilig naartoe kunt. Na drie dagen lijkt met name het tweede doel bereikt. De beelden waren prachtig en ook bij de finishen stond het rijendik met toeristen en Israëli’s die ‘erbij wilden zijn’. Al met al was er sprake van een geslaagde Israël promotie-campagne, zowel in de media als in toeristenland.

Turbulentie
Vooraf was er veel turbulentie over de organisatie in en door Israël. Zo was er ruzie vanwege de rit door ‘Oost-Jeruzalem’, werden er miljoenen betaald om Tourwinnaar Chris Froome aan de start te krijgen en werd paus Franciscus nog uitgenodigd om speciaal voor de Giro naar het Beloofde Land te komen. Voor de internationale wielerequippes bestond de allereerste start van La Grande Partenza buiten Europa voornamelijk uit logistiek gerommel. Tot laat in de avond stonden ze op het vliegveld van Eilat om wielrenfietsen in te laden, terug naar Italië. Ook de vrachtwagens met voeding en materiaal ontbraken; de renners moesten het doen met huurbusjes met een Giro-sticker. Over de politieke aspecten lieten sporters en stafleden zich niet uit.

Nederlanders
De Nederlanders binnen het peloton presteerden redelijk tot goed. Vooral de winst van de proloog door titelhouder en Limburger Tom Dumoulin sprak boekdelen. Ploegleider Marc Reef van Team Sunweb was onder de indruk van de wijze waarop de renner omging met de druk van de Giro d’Italia. “Tom is eigenlijk al een paar weken heel ontspannen. Hij had ontzettend veel zin in de tijdrit, ook al bracht die etappe veel druk met zich mee. We hebben kunnen zien dat hij daar op een goede manier mee omgaat,” aldus Reef maandag in gesprek met de NOS. In Jeruzalem pakte Dumoulin meteen een halve minuut op zijn grote concurrent Froome. Ook dat is bewonderenswaardig en biedt hoop voor een goede eindpositie van de Limburger in de Giro.

Vooruitblik
Na een tijdrit en twee vlakke ritten in Israël gaan de renners deze week de bergen in. Al na een dag moest Dumoulin de roze trui afstaan aan Rohan Dennis. Momenteel staat hij slechts één seconde van Dennis af en hebben klassementsrenners Froome, Thibaut Pinot en Fabio Aru ruim een halve minuut achterstand opgelopen. Reef: “Je kan stellen dat Dumoulin goed in zijn vel zit, maar er zijn ook jongens die een minder goede tijdrit kunnen rijden en die bergop beter zijn. Het is nog moeilijk te zeggen hoe de verhoudingen liggen op dit moment. We zijn net onderweg.” Hij ziet geen gevaar in Froome. “Het gevoel van Froome zal op dit moment niet top zijn, maar we krijgen nu drie heel lastige ritten op Sicilië. Er kan nog zoveel gebeuren, achter elke bocht kan gevaar liggen. We moeten elke dag scherp zijn.”

Categorie:

Home » Achtergrond » Analyse » Israël kan terugkijken op geslaagde Giro-start