Trumpiade – column Salomon Bouman

salomon bouman
Salomon Bouman

‘De door schandalen van eigen makelij geplaagde Amerikaanse president Donald Trump zaait voor zijn komst van vandaag naar het Joodse land verwarring in de Israëlische politiek. Van het pro-Israëlische imago tijdens de verkiezingscampagne is bitter weinig over gebleven. Hij beloofde toch de Amerikaanse ambassade in Tel-Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen! Tenzij hij weer een keer van gedachten wisselt heeft hij die belofte tot woede van premier Benjamin Netanyahu ingeslikt.

Trump heeft onder druk van zijn raadgevers begrepen dat een dergelijk symbolisch gebaar de indruk wekt dat de Verenigde Staten de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem aanvaarden en zelfs rechtvaardigen. En dat staat haaks op zijn voornemen om bemiddelaar te zijn in het Israëlisch-Palestijnse geschil.
Netanyahu moet er zich zelfs bij neerleggen dat Trump de Palestijnse president Mahmoed Abbas weer tot leven heeft gewekt nadat de Israëlische premier hem als vredespartner had afgeschreven. Dat gebeurt op spectaculaire wijze. Donald Trump zal in Bethlehem door de erewacht van president Abbas worden ontvangen.

Trump heeft het nog bonter gemaakt. Hij heeft geweigerd met Netanyahoe een bezoek te brengen aan de Klaagmuur in Jeruzalem. Een hoge gezagsdrager in het gevolg van Trump heeft zelfs gezegd dat de Klaagmuur in bezet gebied ligt, dat willen zeggen in het 1967 geannexeerde deel van Oost-Jeruzalem dat in de oorlog van 1967 werd veroverd of, zoals Israëli’s liever zeggen, werd “bevrijd”. De Verenigde Staten hebben nooit de annexatie Oost-Jeruzalem en de hoogvlakte van Golan erkend. Bovendien hebben alle Amerikaanse presidenten de nederzettingenpolitiek op de Westelijke oever van de Jordaan als zijnde illegaal en in strijd met het internationale recht veroordeeld.

Tot schrik van Netanyahu heeft het Witte Huis aan de vooravond van de komst van Trump een video de wereld in gestuurd waarop Israël binnen de grenzen van 1967 wordt afgebeeld.
Voorlopig geeft de premier niet te veel tegengas. Hij is zo mak als een lammetje. Zelfs geen woord van kritiek op Trumps onverantwoordelijke overdracht van geheime Israëlische informatie over IS aan Rusland. Het is afwachten geblazen. Netanyahu mag hopen dat Trump Israël niet voor een vredesdeal met de Palestijnen zal dwingen zich neer te leggen bij de stichting van een Palestijnse staat in de grootste delen van bezet gebied.

Want dat is de essentie van het Saoedi-Arabische vredesinitiatief uit 2002 dat voorziet in een Palestijnse staat naast Israël met Oost-Jeruzalem als Palestijnse hoofdstad. De “gematigde” Arabisch landen zullen, indien Netanyahu voor deze vredesoptie het hoofd buigt, Israël erkennen en diplomatieke betrekkingen met de Joodse staat aanknopen.

Trump is verliefd op die vredesoptie. Ik betwijfel of hij in Israël een verloofde vindt. Er zijn aan het linkse spectrum wel bruidsmeisjes maar ja, Israël is gewoon rechts.’

Categorie:

Home » Columns en opinie » Trumpiade – column Salomon Bouman