Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Paniek over Trump-bezoek na opmerking Klaagmuur

In Israël is onrust ontstaan nadat een Amerikaanse diplomaat heeft gezegd dat de Klaagmuur niet per definitie van Israël is omdat deze op de Westelijke Jordaanoever ligt. De opmerking werd gemaakt in een woordenwisseling tussen Israëlische en Amerikaanse diplomaten, die samen het bezoek van de Amerikaanse president Trump voorbereiden. Volgende week zal hij Israël aandoen en alom wordt verwacht dat hij naar de Klaagmuur zal gaan. Intussen heeft het Witte Huis laten weten dat de opmerking van de diplomaat niet strookt met het beleid van de Amerikaanse regering.

Het bezoek aan de Klaagmuur zou uniek zijn, omdat Amerikaanse presidenten voorheen de muur nooit bezochten omdat ze dan teveel partij zouden kiezen in het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Officieel luidt het dat ‘er eerst een alles omvattend vredesakkoord’ moet zijn voordat de Amerikaanse president naar de Klaagmuur gaat. Toen het eventuele bezoek aan die plek tijdens het overleg ter sprake kwam zou een Amerikaanse diplomaat hebben gezegd: “De muur staat niet op uw territorium, hij behoort tot de West Bank”.

Het Israëlische Channel 2 berichtte er maandagavond over. Een Israëlische ambtenaar bevestigde dat de opmerking door de Amerikaan is gemaakt. Ook maakte de ambtenaar duidelijk dat premier Netanyahu ervan uit gaat dat dit niet de visie is van president Trump, die al heeft laten weten dat dit klopt. Hij zal eerst naar Saoedi-Arabië reizen om leiders van de moslimwereld te ontmoeten. Na met hen de nieren te hebben geproefd, reist Trump door naar Israël om Netanyahu te spreken. Vervolgens gaat hij door naar Rome voor een bezoek aan de paus en naar Brussel voor een bezoek aan de NAVO en de Belgische koning Filip.

De Klaagmuur is sinds de Zesdaagse Oorlog (1967) in handen van Israël. Hij werd veroverd op de Jordaanse troepen die het deel van Jeruzalem waar de muur staat tot dan toe in handen hadden. Voor de Joden is de muur een heilige plek, omdat het het laatste overgebleven fundament is van de verwoestte Tempel. Het gaat om een beladen plek, omdat de Palestijnen het beschouwen als hun eigendom en er in vredesgesprekken altijd een breekpunt van hebben gemaakt. Een bezoek van Trump aan de muur kan dus voor veel ophef zorgen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X