Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joods centrum beklad om ‘banden met Soros’

In Boedapest is een Joods cultureel centrum beklad. Rechts-extremisten van de ultranationalistische groep ’64 Districten’ plakten pamfletten op de gevel en voordeur van het pand van het Aurora Centrum, dat zich midden in de Hongaarse hoofdstad bevindt. De ultranationalisten denken dat Aurora banden heeft met de Amerikaans-Hongaars-Joodse miljardair en filantroop George Soros. Deze Joodse organisatie, de gelinieerd is aan Masorti, doet dienst als een organisatie voor verschillende groepen minderheden en vluchtelingen in het land.

Zeven jonge mannen, allen met kort geschoren haar en gekleed in zwarte t-shirts, wandelden dit weekend naar het Aurora Centrum. Daar begonnen ze rustig met wildplakken. Het bleef kalm in de buurt, het achtste district van Boedapest, waar veel Roma en andere minderheden wonen. Op de posters staat te lezen: ‘Stop operatie Soros’. Ook staat er een foto van de miljardair op met een groot, rood kruis erover. Wat de jongens niet weten, is dat Soros deze organisatie niet steunt. Behalve dat het onderdeel is van Masorti, huisvest het organisaties voor Roma, homo’s en andere minderheden.

In Hongarije is de laatste maanden grote maatschappelijke onrust ontstaan om een omstreden wet die buitenlandse onderwijsinstellingen in het land verbiedt. De wet van de regering van premier Viktor Orban zou volgens critici zijn bedoeld om de Central European University (CEU) van Soros op te doeken. De miljardair en filantroop richtte de universiteit op en stopte er veel geld in om deze tot bloei te laten komen. Mede daarom bezoeken topwetenschappers de CEU en staat deze onderwijsinstelling steeds hoger in aanzien in de academische wereld. Orban zou de universiteit als een bedreiging zien en daarom de wet in het leven hebben geroepen. Onlangs verdedigde hij zijn standpunt in het Europarlement.

George Soros is een Joods-Amerikaanse miljardair van Hongaarse komaf. Hij emigreerde in de jaren vijftig naar de Verenigde Staten, waar het zakenleven inging. Soros verdiende een fortuin door op de beurs te speculeren en stopt een deel van zijn vermogen sinds de jaren zeventig in goede doelen over de hele wereld om de democratie te versterken. Hij is een filantroop die projecten met een bepaalde politieke kleur ondersteunt, zoals Palestijnse organisaties. Rechtse en conservatieve groepen in Amerika, waaronder het radicaal rechtse Altright, hebben de pik op Soros en verdenken hem van politiek activisme. Dit zouden de Soros leaks hebben bewezen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X