Turkse opperrabbijn: ‘Israëliërs, blijf naar Turkije komen’

DJT

De opperrabbijn van Turkije heeft een dringende oproep gedaan aan alle Israëli’s in de wereld om naar zijn land te blijven komen. Ishak Haleva deed zijn uitspraak daags nadat de Turkse geheime diensten in samenwerking met de Mossad een Iraanse aanslag op Israëlische burgers in Istanbul had voorkomen. Volgens de opperrabbijn is Turkije nog steeds veilig en staat het land juist open voor bezoekers uit Israël. Zijn boodschap gaat in tegen die van de Israëlische regering, want die zei dat Turkije voorlopig onveilig is voor Israëli’s.

“Ik denk dat Israëli’s moeten blijven komen en bezoeken. Turkije is een erg mooi land. Ze kunnen komen en ervan genieten zonder er ophef over te maken,” zei Haleva tegen de Jerusalem Post. “Ook als ze [de Israëli’s in Istanbul, red.] op straat praten, moeten ze niet zo hard praten als ze gewoonlijk doen. Turkije is prachtig in de zomer, dus wees alstublieft onze gasten.” De opperrabbijn was juist verheugd met het feit dat meer Israëli’s Turkije aandoen. Sinds ongeveer 1,5 jaar zijn de betrekkingen tussen beide landen verbetert, waardoor de toeristenstroom uit Israël weer op gang komt.

Twee weken geleden werd een aanslag op Israëli’s in Istanbul verijdeld. Die zou zijn voorbereid door een Iraanse terreurcel. Deze werd opgerold door de Turkse diensten in samenwerking met de Israëlische Mossad. In de weken voor deze actie riep toenmalig minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken zijn landgenoten op niet naar Istanbul te reizen. “Als je geen vitale reden hebt, vlieg dan niet naar Turkije. Als je al in Istanbul bent, keer dan zo snel mogelijk terug naar Israël,” zei Lapid op televisie.

Doordat de Turks-Israëlische betrekkingen in de afgelopen 1,5 jaar zijn verbeterd, trekt ook het toerisme vanuit Israël naar Turkije weer aan. In mei werd bekend dat Israëlische luchtvaartmaatschappijen na twaalf jaar weer op het land mogen vliegen. “We zien ernaar uit uw nationale luchtvaartmaatschappijen en andere Israëlische bedrijven te zien vliegen naar verschillende bestemmingen in Turkije en tussen verschillende steden in Turkije en Israël,” zei de Turkse minister Mehmed Cavusoglu op een persmoment. Voor Turkije is het hervatten van de vluchten van groot economisch belang. 

Lees ook:
Turkse politie verijdelt Iraanse aanslag op Israëlische burgers

In Istanbul zijn acht Iraniërs opgepakt op verdenking van het plegen van een aanslag op Israëlische burgers. De Turkse politie kreeg hulp van de Turkse geheime dienst MIT. De Iraniërs wilden Israëlische expats, diplomaten en toeristen in Turkije vermoorden. De terreurcel werkte in opdracht van de Iraanse geheime dienst en de Revolutionaire Garde en zou op het punt hebben gestaan om tot een aanslag te plegen.Categorie: |

Home » Nieuws » Turkse opperrabbijn: ‘Israëliërs, blijf naar Turkije komen’