Project voor Joods Centrum in Wales krijgt grote financiële donatie

Google Maps

De Stichting voor Joods Erfgoed in Wales wordt beloond met ruim 500.000 pond zodat het kan doorgaan op de ingeslagen weg om tot een Joods centrum te komen. Dat meldt de Jewish Chronicle in een bericht. De donatie komt van loterijen en overheidsinstanties. Het zogeheten Welsh Jewish Heritage Centre-project in de voormalige Merthyr Tydfil-synagoge moet er nog komen, maar is nu hard op weg om werkelijkheid te worden. De stichting kocht het monumentale pand in 2019 en liet in het jaar daarop een aantal nodige reparaties uitvoeren. Nu kan er verder gewerkt worden.

Zeker vier ton komt van de National Lottery Heritage Fund en nog eens 108.000 pond komt van het Transforming Towns-programma van de regering van Wales. De Merthyr Tydfil County Borough Council, een adviseur van het project, draagt ​​nog eens 25.000 pond bij. En er zit muziek in het project: BBC-nieuwspresentator Huw Edwards werd er onlangs beschermheer van, samen met David Baddiel en Sir Michael Moritz. Door bekende Joodse Britten als ambassadeurs aan het project te verbinden, hoopt de stichting op meer belangstelling en steun.

Wat staat er op stapel? Het idee is dat er een Joods erfgoed-centrum komt waar de meer dan 250 jaar oude Joodse geschiedenis van Wales centraal staat. Tegelijkertijd kunnen er hedendaagse kwesties rond religieuze en etnische diversiteit aan de orde komen, aldus de stichting. Ook zal er ruimte moeten zijn voor het opkomende antisemitisme in Groot-Brittannië, zo is de verwachting. De voormalige Merthyr Tydfil-synagoge ligt in de gelijknamige plaats, niet ver van Cardiff, en dateert uit 1877. Destijds waren er 1.900 gemeenteleden, maar na de oorlog zette de krimp in en in de jaren tachtig werd het pand verkocht aan christenen.

Het christelijke centrum stopte er in 2004 mee en het pand werd twee jaar later in gebruik genomen als gymzaal. In 2008 was er een plan om het gebouw om te bouwen tot acht woonappartementen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Elf jaar later werd het gekocht door de Welshe Stichting Joods Erfgoed en vervolgens werden er essentiële reparaties uitgevoerd om het gebouw weerbestendig te maken. Deze werden deels gefinancierd door de regering in Cardiff. Het is de bedoeling dat de voormalige sjoel in 2025 als Joods Erfgoedcentrum wordt geopend.

Lees ook:
Joodse gevangene in Australië ontnomen van kosjer eten en religieuze attributen
In ‘down under’ is een rel ontstaan rond een Joodse gevangene die religieuze zaken waar hij recht op heeft zag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het gaat om de voor ontucht veroordeelde David Cyprys. Vorige week werd hij een paar dagen na zijn vrijlating weer opgepakt. In de gevangenis van Sydney werden hem dit keer zijn religieuze vrijheden ontnomen, zoals het recht op kosjer eten en op het gebruik van Joodse attributen zoals een kippa. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Project voor Joods Centrum in Wales krijgt grote financiële donatie