Twee moedige schrijvers en Babi Jar

(dv)
Afgelopen 29 september was het 75 jaar geleden dat de nazi’s hun massamoord begonnen op de Joodse bevolking van Kiev (Oekraïne). Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen werden naar Babi Jar gebracht, een ravijn dichtbij Kiev, waar zij werden doodgeschoten door Duitse SS-soldaten en Oekraïense politiemannen.
Deze massale slachting van 33.771 Joden vond plaats op 29 en 30 september 1941. De beslissing om alle Joden in Kiev te vermoorden kwam van de militaire gouverneur, majoor-generaal Kurt Eberhard, de politiecommandant voor Legergroep Zuid, SS-Obergruppenführer Friedrich Jeckeln en de commandant van Einsatzgruppe C, Otta Rasch. De moordpartij werd uitgevoerd door Sonderkommando 4a, SD en SS-politiebataljons en de plaatselijke politie. Het was de grootste massamoord van het nazi-regime en zijn collaborateurs tijdens de aanval op de Sowjet-Unie.
Karel Berkhoff, senior-onderzoeker bij het NIOD en specialist in de massamoord van Babi Jar, werkt op dit moment aan het project Babi Yar in History and Memory. Op een speciale avond zal hij niet alleen over de feiten rond Babi Jar spreken, maar ook twee moedige schrijvers introduceren.

Anatoli Koeznetsov (Kiev, 1929 – Londen, 1979) woonde als kind in het door de Duitsers bezette Oekraïne. Hij werd wereldberoemd met zijn documentaire roman Babi Jar, waarin hij zijn ervaringen in Kiev tijdens de Duitse bezetting beschrijft en uitgebreid ingaat op de massamoord op Joden in Babi Jar. Het boek verscheen in 1966 in de Sowjet-Unie in een gecensureerde uitgave. In 1968 vroeg Koeznetsov politiek asiel aan in Engeland. Hij had het oorspronkelijke manuscript van zijn boek weten mee te smokkelen, en in 1970 werd het in zijn geheel gepubliceerd. In de uitgebreide versie wordt ook de Sowjet-Unie medeverantwoordelijk gesteld.

Viktor Nekrasov (Kiev, 1911 – Parijs, 1987)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht Nekrasov in het Rode leger en nam deel aan de Slag om Stalingrad. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij journalist en schrijver. Nekrasov werd vooral bekend door zijn (in 1963 in het Nederlands vertaalde) klassieker In de loopgraven van Stalingrad (1946).
Na de dood van Stalin in 1953, tijdens de ‘dooi’, schreef Nekrasov een aantal opmerkelijk anti-Stalinistische romans, zoals In mijn thuisstad (1954) en Kira Georgievna (1961). Zijn na een reis naar Italië en later de Verenigde Staten geschreven reisschetsen Aan weerszijden van de oceaan (1962) werd in 1963 echter verboden. Wegens zijn openlijke kritiek op het Sovjetregime werd Nekrasov in 1973 uit de partij gestoten. In 1974 emigreerde hij naar Frankrijk.

‘Twee moedige schrijvers en Babi Jar’: Blinibioscoop, Oostmaaslaan 950, Rotterdam.
Datum: 30 oktober 2016
Tijd: 15:00 – 19:00
Categorie:

Home » Nieuws » Twee moedige schrijvers en Babi Jar