Tweeduizend jaar oud mikwe gevonden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het bad ligt nabij de woonwijk Kiriat Menachem en is waarschijnlijk gebruikt ten tijde van de tweede tempel, aldus de Israëlische autoriteit voor oudheden. De resten werden gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuwe weg. Archeologen hebben het hele mikwe nu bloot gelegd. 

De Joden die het bad gebruikten, moesten eerst een kelder in om zich vervolgens te wassen. Het water kwam van een irrigatiekanaal af. Dit was uitzonderlijk voor die tijd, want meestal werden mikwen gevoed door een nabije waterbron. In totaal telt het rituele bad drie basins, die allemaal voldeden aan de Joodse wetten voor ritueel baden, zo legt een van de archeologen uit. Ook hadden de baden een speciale laag die ervoor zorgde dat het water niet wegliep in de grond. Waarschijnlijk heeft een naburige gemeenschap gebruik gemaakt van dit mikwe om dagelijks de tweede tempel te kunnen betreden. 

Het woord mikwe betekent letterlijk ‘levendig water’. Het baden in een mikwe is een belangrijk reinigingsritueel in het Jodendom. Het doel is dan niet de hygiëne van het lichaam, maar de spirituele reinheid. Ook wordt er het speciaal voor dit ritueel gebouwde bad (een mikwe) mee aangeduid. Bij het ritueel wordt de persoon of het bestek in dit speciale bad ondergedompeld.

Categorie:

Home » Nieuws » Tweeduizend jaar oud mikwe gevonden