Rotterdam herdenkt verdwenen Joodse kinderen

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Vandaag precies 70 jaar geleden vertrok vanuit Rotterdam het laatste grote transport met Joodse Rotterdammers naar kamp Westerbork, op weg naar de kampen in nazi-Duitsland. Ook Joodse kinderen in de leeftijd van één maand tot en met twaalf jaar werden weggevoerd. Burgemeester Aboutaleb onthulde vandaag het Joodse Kindermonument om de 686 kinderen die het niet overleefden te herdenken.

Het Kindermonument staat bij de overgebleven muur van Loods 24, het gebouw van waaruit de nazi’s de Joden deporteerden. In Rotterdam zijn meer dan zesduizend Joodse Nederlanders afgevoerd. De jonge slachtoffertjes staan vermeld met naam en leeftijd: van negen maanden tot twaalf jaar. “Zo houden we het verhaal en de namen van de kinderen levend voor huidige en toekomstige generaties”, aldus Aboutaleb.

Aan het monument is een onderwijsproject gekoppeld. Leraar Arie Hoffman proeft in zijn klas van de Wilhelminaschool bij sommigen het onbehagen ten aanzien van joden. “Ik merkte in het begin een bepaalde spanning, dat je meedoet aan een project over Joodse kinderen. Maar naar mate het project vordert, merk je dat het Joods zijn niet wordt vergeten, maar er veel meer begrip wordt gekweekt.” Toch maakt Aboutaleb zich zorgen. “Het is met antisemitisme niet voorbij, het is met vooroordelen niet voorbij. Het is met tolerantie niet altijd even goed gesteld. Het is een permanente investering, om niet te zeggen een permanente strijd.”

Het Kindermonument staat zich aan de Stieltjesstraat op de Kop van Zuid. Op het voormalige haventerrein herinnert een overgebleven stuk muur aan de verzamelplaats Loods 24 van waaruit de Rotterdamse Joden op transport gingen naar Westerbork. De meesten werden uiteindelijk vermoord in Auschwitz of Sobibor.

Bron: NOS

Categorie:

Home » Nieuws » Rotterdam herdenkt verdwenen Joodse kinderen