Uilenburgersjoel staat op omvallen, inzamelactie op poten gezet

Uilenburgersjoel

Door de coronacrisis is de Uilenburgersjoel in zwaar weer beland. De opgeknapte synagoge in de voormalige Amsterdamse Jodenbuurt, waar bijeenkomsten met een Joods karakter worden georganiseerd, zal omvallen als er geen financiële hulp komt. De organisatie is daarom met een inzamelingsactie gestart. De situatie is urgent, want de omdat de sjoel niet voor overheidssteun in aanmerking komt, valt die tussen de wal en het schip. “Dat is pijnlijk met oog op het verleden, maar vooral ook doodzonde met oog op de toekomst,” zegt voorzitter Maurits Jan Vink van de Stichting Uilenburgersjoel. In totaal heeft de club ruim 40.000 euro nodig.

Van der Laan
Het begon in 2009 allemaal zo goed voor de Uilenburgersjoel. Na jarenlange actie en onder meer dankzij bemiddeling van toenmalig mediator Eberhard van der Laan kon het 18de eeuwse pand worden gebruikt door de Stichting Uilenburgersjoel. Met geleend geld en door fondsenwerving wist de stichting het pand voor ruim één miljoen euro te restaureren en in 2013 officieel over te nemen van de gemeente Amsterdam. In 2016 werd het gebouw feestelijk heropend en sindsdien is het een centrum geworden voor bijeenkomsten met een Joodse inslag.

Buiten de boot
Veel instellingen zijn in de problemen gekomen door de coronacrisis. De bezoekers blijven weg en hun inkomsten zijn opgedroogd. Sommige instellingen komen in aanmerking voor noodmaatregelen van de overheid. Helaas valt ook een aantal tussen de wal en het schip. De Uilenburgersjoel is hier een voorbeeld van. Concerten, presentaties, debatten én diensten, feesten en huwelijken; allemaal worden ze in de Uilenburgersjoel gehouden. Langzaamaan is ook het netwerk en bereik van de organisatie uitgebouwd. Al met al is de sjoel een vaste waarde geworden voor Joods Nederland.

Groei gestopt
“Steeds meer mensen ontmoeten elkaar bij choepa’s, bar mitswes, klassieke concerten en lezingen. De buurt achter de Jodenbreestraat heeft daarmee iets van haar Joodse karakter teruggekregen,” vertelt voorzitter Vink aan Jonet.nl. Tot de Coronacrisis groeide het aantal activiteiten jaar op jaar. “Nu alle evenementen door corona zijn afgeblazen, vallen alle inkomsten weg terwijl een groot deel van onze kosten doorlopen. Zonder financiële steun ziet de toekomst er dreigend uit en stevenen we af op een groot probleem. Het gebouw blijft dan waarschijnlijk in fysieke zin wel bestaan, maar dan dreigt er wel een opnieuw een levend Joods monument verloren te gaan.”

‘Wij horen vaak dat de sjoel een waardevolle plek is en de harten van veel mensen heeft gestolen’

Maurits Jan Vink, voorzitter Stichting Uilenburgersjoel

Geen recht op steun
De Uilenburgersjoel komt niet in aanmerking voor overheidssteun of andere coronasubsidies. Vink legt uit waarom: “De sjoel is geen onderneming en ook geen gesubsidieerde culturele instelling. Onze organisatie wordt gezien als een culturele instelling en valt daarmee ook buiten de religieuze instellingen of kerkgenootschappen. We hebben overigens ook geen leden. Daarmee vallen buiten de afgebakende categorieën die financiële steun van Rijk of gemeente krijgen.” In totaal is meer dan 40.000 euro nodig om de Uilenburgersjoel te redden. “Alleen dan komen wij door de crisis heen.”

Inzamelactie
Om ervoor te zorgen dat de Uilenburgersjoel niet verloren gaat, is er een inzamelingsactie op poten gezet. Mensen die de sjoel een warm hart toedragen en willen helpen, kunnen een donatie doen via deze link. “Wij horen vaak dat de sjoel een waardevolle plek is en de harten van veel mensen heeft gestolen. Dat doet ons goed. Tegelijk is het onvoldoende om deze crisis door te komen,” aldus Vink, die hoopt dat mensen die een zwak hebben voor ‘het enig overgebleven gebouw uit de arme Jodenbuurt’ hun gevoel willen omzetten in een donatie.

‘Help ons de crisis door’
“We weten ons gesteund door velen die het belangrijk vinden dat de sjoel een plek is voor diversiteit en debat, voor meningsverschil en Joodse vieringen. Wij hopen dat al die mensen die dit met ons delen, ons willen helpen met een financiële bijdrage. Zodat we met zijn allen nog lang ons simches kunnen vieren en onze inspiratie kunnen vinden in dit gebouw dat Joods leven ademt,” aldus Vink. “Help de Uilenburgersjoel de coronacrisis door.”

De Uilenburgersjoel wordt niet alleen gebruikt door particulieren die er eenmalige evenementen houden, maar ook door organisaties die er te pas en te onpas activiteiten organiseren zoals het Joods Cultureel Kwartier, Joods educatief centrum Crescas en de Joodse gemeente Beit Ha’Chidush. Ook het Grachtenfestival vindt er jaarlijks onderdak.

Categorie:

Home » Nieuws » Uilenburgersjoel staat op omvallen, inzamelactie op poten gezet