Gruwelijke ontdekking in Praag: kasseien blijken gebroken Joodse grafstenen

T. Provazník, P. Kučera

In Praag hebben stratenmakers een gruwelijke ontdekking gedaan. Toen ze werkten aan Wenceslasplein en de oude kasseien eruit sloegen, bleek dat deze vierkante steentjes zijn gemaakt van Joodse grafstenen. Op de onderkant zijn afbeeldingen, nummers en namen van overleden Joden te zien. Dit bevestigt het jarenlange gerucht dat het communistische regime van weleer grafstenen van Joodse begraafplaatsen heeft gestolen om kasseien van te maken.

Hoogglans
Op 5 mei begon de herinrichting van het nationale plein van Tsjechië, een project dat 11,8 miljoen euro kost. Toen de straatwerkers de onderkant van de steentjes zagen, werd rabbijn Chaim Kočí erbij geroepen. Hij was al vroeg in de ochtend komen opdraven. Met eigen ogen kon hij zien hoe de arbeiders stenen omdraaiden waarop duidelijk Hebreeuwse letters, data en de Davidster staan. Aan de onderkant zijn veel kasseien hoogglans gepolijst, een andere duidelijke aanwijzing dat ze van Joodse begraafplaatsen zijn geroofd.

Communistische roof
Leiders van de Joodse gemeenschap in Praag stellen dat deze kasseien aantonen dat hun grote vrees en vermoeden, dat de communistische autoriteiten de stenen in de jaren tachtig hebben gestolen om het het Wenceslasplein mee op te knappen, waar blijken te zijn. Destijds werd het gemotoriseerde verkeer deels van het plein geweerd en werd dat deel een voetgangersgebied. Het project werd op tijd afgerond voor een bezoek van Sovjetleider Michaël Gorbatsjov in 1987. Indertijd was Tsjechië onderdeel van Tsjecho-Slowakije dat een satellietstaat van de Sovjetunie was.

Toestemming
Directeur Leo Pavlate van het Joods Museum in Praag was de eerste die de kwestie rond de oorsprong van de kasseien ter sprake bracht. Hij kon zich nog goed herinneren dat hij tijdens de opknapbeurt in de jaren tachtig twee kasseien had gevonden die de markeringen van een Joodse grafsteen lieten zien. Tijdens de raadsvergadering over de renovatie van 2020 besloot de gemeenteraad van Praag om de Joodse gemeenschap toestemming te geven de stenen tijdens de werkzaamheden te inspecteren.

‘Overwinning voor het Joodse volk’
Op het Wenceslasplein zei rabbijn Kočí dat de ontdekking, hoe gruwelijk ook, een overwinning is voor het Joodse volk. Verder zei hij dat het niet prettig was om te zien dat grafstenen van mensen die misschien een eeuw geleden zijn gestorven, ooit op de grond zijn gesmeten en gebroken om straatstenen van te maken. De geschiedschrijving erover kan nu worden rechtgezet. Het is onmogelijk om vast te stellen waar de grafstenen vandaan komen. Dit komt omdat ze in kleine stukjes zijn gehakt en er is geen manier meer is om ze weer in elkaar te puzzelen.

Lees ook:
Tsjechië opent consulaat in Jeruzalem

Nadat Amerika en Guatemala hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisden, heeft Tsjechië er een consulaat geopend. Hiermee wordt deels tegemoet gekomen aan de wens van de Tsjechische president Milos Zeman die wil dat de ambassade naar Jeruzalem verhuist. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Gruwelijke ontdekking in Praag: kasseien blijken gebroken Joodse grafstenen