Vader ‘Abou Eenarm’ en dochter uit Leidschendam vast op verdenking financiering Hamas

Hamasvlag
wikipedia commons

Terreurorganisatie Hamas is mogelijk een grote geldstroom vanuit Nederland kwijt. Een vader (55) en dochter (25) uit Leidschendam zijn opgepakt op verdenking van financiering van de terreurclub. Samen zouden ze zeker 5,5 miljoen euro haar Hamas hebben doorgesluisd, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Naar alle waarschijnlijkheid zou de hoofdverdachte Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed – alias Abou Eenarm – zijn. Hij staat bekend als de fondsenwerver van Hamas in de polder en ligt al jaren onder het vergrootglas van onderzoekers.

Abou Eenarm

De twee werden op 22 juni aangehouden en zitten sindsdien vast. Ook worden ze verdacht van deelname aan een criminele organisatie – Hamas staat immers op internationale terreurlijsten. In Nederland is volgens het OM een pro-Palestijns netwerk actief dat fondsen werkt voor de terreurbeweging. Als het echt gaat om Rashed en zijn dochter, dan verliest Hamas een van zijn boegbeelden in Nederland. Jarenlang dook ‘Abou Eenarm’ [hij verloor een arm in de Libanese burgeroorlog, red.] op tijdens en rond pro-Palestijnse manifestaties. Ook ging hij in het Midden-Oosten op de foto met kopstukken van Hamas.

750.000 euro

De politie viel vorige week binnen in de woning van de twee verdachten in Leidschendam en in een bedrijfspand in Rotterdam, waar de Stichting Israa van Rashed is gevestigd. Daar werd onder meer beslag gelegd op administratie en grote hoeveelheden contant geld. Verder is beslag gelegd op een banktegoed van circa 750.000 euro. De man en de vrouw zijn vermoedelijk  betrokken bij een stichting die een voortzetting lijkt te zijn van een andere, gesanctioneerde, stichting. Deze stichting kwam op de sanctielijst omdat ze gelden deed toekomen aan organisaties die waren te relateren aan Hamas. 

Verboden organisatie

De verdenking is dat de huidige stichting de strafbare activiteiten heeft overgenomen en voortgezet, zo schrijft het OM in een bericht. Tot slot is er volgens het OM waarschijnlijk sprake van ‘de voortzetting van een verboden organisatie, te weten de genoemde gesanctioneerde stichting’. De man en de vrouw zijn onderdeel van een netwerk van meerdere organisaties die Hamas vanuit Nederland steunt. In Nederland is geen formele aanwezigheid van de terreurorganisatie aanwezig.

Netwerk in Nederland

Het onderzoek van het OM werd ingesteld na meldingen van ongebruikelijke en torenhoge geldtransacties. Die werden opgepikt door de Financial Intelligence Unit (FIU). Ook krantenartikelen over een fondsenwerver in Europa voor Hamas vormden een bron voor het onderzoek. Nederland kent verschillende pro-Palestijnse organisaties. Een aantal van hen vormt volgens het OM een belangrijke schakel in het internationale netwerk dat geld inzamelt voor Hamas. Het is onduidelijk waarom deze clubs hun gang kunnen gaan in Nederland.

Moslimbroeder

Mogelijke verdachte Rashed is een Palestijns activist met een Nederlands paspoort. Hij werd geboren in Libanon en studeerde economie in Beiroet. In 1986 verloor hij tijdens de Libanese burgeroorlog zijn rechterarm. In 1992 kwam hij als vluchteling naar Nederland en vier jaar later verwierf hij de Nederlandse nationaliteit. Hij is stevig verankerd in het netwerk van pro-Palestijnse en `BDS-organisaties in Nederland en doet aan fondsenwerving voor Palestijnse liefdadigheidsdoelstellingen. Al jaren werd gesteld dat Rashed, die ook betrokken is bij de Moslimbroederschap, fondsen wierf voor Hamas.

Lees ook:
‘Hamas in Nederland’ omarmt GroenLinks in propagandavideo

EPAL, een in Nederland gevestigde promotietak van Hamas in Europa, heeft GroenLinks omarmd in een propagandavideo. De clip gaat over de motie die het partijcongres onlangs aannam waarin GroenLinks uitspraak voortaan de anti-Israëlische beweging Boycot Desinvesteren en Sancties (BDS) te ondersteunen. Deze stap wordt verwelkomd door European Palestinian Media Center (EPAL).

Categorie:

Home » Nieuws » Vader ‘Abou Eenarm’ en dochter uit Leidschendam vast op verdenking financiering Hamas