‘Hamas in Nederland’ omarmt GroenLinks in propagandavideo

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

EPAL, een in Nederland gevestigde promotietak van Hamas in Europa, heeft GroenLinks omarmd in een propagandavideo. De clip gaat over de motie die het partijcongres onlangs aannam waarin GroenLinks uitspraak voortaan de anti-Israëlische beweging Boycot Desinvesteren en Sancties (BDS) te ondersteunen. Deze stap wordt verwelkomd door European Palestinian Media Center (EPAL), een mediaforum dat volgens bevindingen van onderzoeksjournalist Carel Brendel kan worden gezien als de propagandatak van Hamas in Europa. De Hamas-man Amin Abu Rashed zou de octopus in het Nederlandse netwerk van Hamas zijn. Veel lijnen leiden naar hem en zijn adres in Rotterdam. Bekijk de video beneden.

De clip
In de video betuigt EPAL zich positief over GroenLinks en haar stap in de richting van BDS. De makers roemen de partij als ‘de eerste Nederlandse politieke partij die oproept tot een boycot van Israël’. In het Arabisch staat er te lezen: ‘Op het congres heeft GroenLinks een resolutie aangenomen waarin BDS als een legitiem middel wordt beschouwd voor de steun aan de Palestijnse strijd voor gerechtigdheid’. EPAL maakt er gewag van dat vertrekkend GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini dit bekend maakte op Twitter. ‘Eind 2017 verliet de fractie van GroenLinks de Tweede Kamer tijdens een toespraak van een van de aanhangers van Israël’, schrijven de makers. Mogelijk zijn ze in de war met de Amsterdamse raadszaal, waar fractieleden van GroenLinks de zaal verlieten tijdens een bijdrage van een van de insprekers.

Halsema
Bij de situatie in Amsterdam wordt in de video uitgebreid stilgestaan. Zo komt er een stil beeld van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) voorbij. In het Arabisch staat ernaast: ‘Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam en lid van GroenLinks, stond onder druk de pro-Palestina-demonstraties op de Dam een halt toe te roepen. Maar zij duren nog steeds voort. En elke keer weer worden ze in Amsterdam lastiggevallen door de Israëlische Nederlandse Likoed die daar meer dan eens de sfeer kwamen verzieken.’ Hiermee gaan de makers in op het getouwtrek op de Dam en het Leidseplein tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten. ‘Vervolgens besloot de Israëlische lobby in een opportunistische reactie om GroenLinks als een racistische partij te bestempelen’, aldus de schijvers (deze tekst gaat verder onder de video).

De video gaat onder de tonen van indringende achtergrondmuziek verder. Er wordt een foto van het SP-Tweede Kamerlid Saadet Karabulut getoond. Het Kamerlid staat bekend als een ondersteuner van de Palestijnen. ‘Ook Saadet Karabulut, lid van de SP en de Tweede Kamer, en supporter van de Palestijnse zaak spreekt zich uit voor een boycot tegen Israël’, schrijven de makers. Het filmpje sluit met twee vragen af. ‘Zijn deze bewegingen/ontwikkelingen het begin van een Europese boycot tegen Israël? En hoe kan de Palestijnse gemeenschap in Europa gebruik maken van deze standpunten?’

Abu Rashed
Bij EPAL is de in Nederland woonachtige Palestijn Amin Abu Rashed betrokken, ook wel ‘de fondsenwerver voor Hamas’ genoemd. Het postadres van de organisatie bevindt zich op het Rotterdamse woonadres van deze man. Het is deze meneer die veelal achter pro-Palestijnse activiteiten zit die een band met de terreurorganisatie zouden hebben, zo heeft Brendel eerder geconcludeerd. Zo was Abu Rashed betrokken bij het pro-Palestijnse ‘Hamas-conferentie’ in de Rotterdamse Doelen en bij mogelijk radicale pro-Palestijns kinderkampen in het Noord-Brabantse Loon op Zand. In beide gevallen ontstond er onrust in de lokale politiek. In de Maasstad stelde de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam vragen en in Noord-Brabant was het de PVV-fractie in de Provinciale Staten die tevergeefs in actie kwam. Niet alleen EPAL staat ingeschreven op het adres van Abu Rashed, maar ook de organisaties Stichting ISRAA (bekend van de kinderkampen) en Al-Quds Cultureel Centrum zijn er aangemeld.

GroenLinks heeft inmiddels gereageerd op de situatie die na het aannemen van de BDS-motie is ontstaan. Lees meer hierover via deze link (het vertaalwerk in dit bericht is van Ruben Gischler).

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Hamas in Nederland’ omarmt GroenLinks in propagandavideo