Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Justitie grijpt niet in op ‘Hamas-conferentie’

De zogenoemde Hamas-conferentie in het Rotterdamse concert- en congresgebouw De Doelen is zonder incidenten verlopen. Wel was het volgens observanten duidelijk dat de bijeenkomst pro-Palestijns en anti-Israëlisch was. Dit was van te voren vrijwel bekend. Voorafgaand aan de conferentie was er veel ophef omdat deze door een Europese tak van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas zou zijn georganiseerd. Onderzoek van onder meer journalist Carel Brendel wees hierop. Echter, volgens een observant was daar op de dag zelf weinig van te zien. Hij sprak van een ‘verhulde’ achtergrond van de organisatie. Medewerkers Openbaar Ministerie (OM) konden niemand betrappen op antisemitische, beledigende of discriminatoire uitspraken en grepen dus niet in.

In het hol van de leeuw
Journalist en rechtse opiniemaker Bart Schut was op de conferentie aanwezig. Hij vertelde aan een verslaggeefster van omroep WNL wat hij in De Doelen meekreeg. “Het voelt dubbel om hier in het hol van de leeuw te zijn. Er wordt hier duidelijk geprobeerd om het te laten lijken wat het niet is. Elke verwijzing naar Hamas is niet te zien. Er zijn Palestijnse vlaggen en er hangt klederdracht die je kunt kopen. Er wordt niet verwezen naar wie eigenlijk de boel hier organiseert”, aldus Schut. Maar wie volgens hem wel goed keek kon zien dat het om een verhulde situatie ging. Ook de aanwezigheid van voorman Nourdin El Ouali van de Rotterdamse moslimpartij NIDA was zorgelijk, meende Schut. “Dat is een partij die sterke banden heeft met islamistische terreurbewegingen.” Ook baarde de komst van de Libanese Vlaming Dyab Abou Jahjah velen zorgen. Hij wordt door velen gezien als een notoire antisemiet.

‘Joden drijven we de zee in’
Schut constateerde dat er een flyer rond ging met een stemadvies voor linkse Nederlandse partijen. Die partijen zijn ‘zwaar anti-Israël’ meent hij. Op het pamflet wordt teruggeblikt op het beleid van kabinet Rutte II. “PvdA, SP, GroenLinks, DENK en de Partij voor de Dieren zijn de goede partijen. Het CDA en 50-Plus is fifty-fifty. De foute partijen: de VVD, de PVV, de ChristenUnie en de SGP”, vertelde Schut aan WNL. Verder zag hij vlaggen en folders met de grenzen van een mogelijke onafhankelijke Palestijnse staat, waarin het toekomstige land heel Israël en de Palestijnse gebieden beslaat. “Dat betekent dus dat er geen ruimte is voor een Joodse staat. Dat betekent dus dat het oude handvest van Hamas – de Joden drijven we de zee in – nog steeds honderd procent geldig is. Ook op deze conferentie.”

OM grijpt niet in
Het Openbaar Ministerie (OM) was op voordracht van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam aanwezig. In de afgelopen maanden kreeg Aboutaleb te maken met een storm van kritiek over de komst van deze conferentie naar zijn stad. Volgens het Leefbaar Rotterdam-raadslid Tanya Hoogwerf zou het om een complete Hamas-conferentie gaan. Ze stelde schriftelijke vragen en er kwamen twee debatten in de raad. Aboutaleb hield echter stand. Hij bleef de wet trouw. “De wet openbare manifestatie verbiedt mij de inhoud of het karakter van een conferentie te betrekken bij het oordeel over al dan niet een verbod ervan. Zo eenvoudig is het”, aldus de burgervader. Een verbod was volgens hem alleen mogelijk als er rellen dreigen en dat was niet het geval. Medewerkers van het OM waren in De Doelen aanwezig om in te grijpen indien er bijvoorbeeld antisemitische taal zou worden geuit, maar dat bleek niet nodig.

Hoogwerf ontevreden
Niettemin is Hoogwerf nog steeds boos over het feit dat de bijeenkomst door mocht gaan. “We knokken in dit land tegen groeiend antisemitisme. Synagoges moeten worden beveiligd, Joden durven niet meer met een keppeltje over straat en wij geven hier gewoon ruim baan aan Hamas. Dat kán niet”, aldus de politica. Volgens haar had de conferentie gewoon verboden moeten worden. Hoogwerf hoopt dat in de toekomst nieuwe evenementen van dergelijke snit niet meer in de Maasstad plaats mogen vinden. De andere partijen in de Rotterdamse raad volgen vooralsnog de lijn van Aboutaleb die de wet centraal stelt. Hoogwerf, die met de Tweede Kamerverkiezingen voor de rechtse partij VNL tevergeefs een gooi deed naar een Kamerzetel, blijft spreken van een ‘Hamas-conferentie’. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X