Dé online community van Joods Nederland. 11 Sivan 5778 · 25 mei 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Deel dit bericht op
facebook of twitter
Meer uit categorie
Joodse wereld

Gerelateerd
Burgemeesterskandidaat UKIP maakt excuses

Een orthodox-Joodse burgemeesterskandidaat van de rechts-populistische UK Independence Party (UKIP) in de Britse stad Manchester heeft excuses gemaakt voor het verbranden van het Nieuwe Testament. Het gaat om rabbijn Shneur Odze, die op de eerste avond van Pesach een versie van dit deel van de bijbel aantrof in zijn synagoge. Vermoedelijk was het door christelijke bekeerders tussen de Joodse boeken in gezet. Odze nam het boekje mee naar buiten en verbrandde het op straat.

Vervolgens maakte hij er foto’s van die hij op social media zette. Op Twitter schreef hij: ‘Dankbaar aan wie dan ook die een bekeringsbijbel tussen onze boeken heeft gezet. Vroeg me al af waar mijn Chametz mee te verbanden’. Inmiddels is de post verwijderd van zijn Twitterlijn. Wel is ze op andere plekken op Twitter te zien, zo meldt het Joodse persagentschap JTA. Odze werd snel teruggefloten door de leiding van UKIP. “Hoewel we de daad begrijpen, was het onoverwogen om er een foto van op social media te zetten die provocatief was en mogelijk verkeerd begrepen werd”, aldus een woordvoerder van de partij.

Odze verklaarde zelf in de media dat hij voor zichzelf geen andere keus zag. Hij moest het boek wel verbranden omdat hij de boodschap van een valse religie niet wilde doorgeven, zo luidt het. Het weggooien van een dergelijk boek in de vuilnisbak wilde Odze ook niet doen, omdat dit volgens hem aanschopt tegen de vijf boeken van Mozes; die er ook in stonden. Vroeger was de rabbijn lid van de gemeenteraad voor de Conservatieven. Later stapte hij over naar UKIP. Tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen in 2014 weigerde hij vrouwen de hand te schudden. In Manchester neemt Odze het momenteel op tegen onder meer Labour-kandidaat Andy Burnham, de populaire voormalige minister van Volksgezondheid. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X