Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
GroenLinks loopt weg om pro-Israël activist

De Amsterdamse GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink is weggelopen uit een gemeenteraadsvergadering. Dit deed hij terwijl pro-Israëlische activisten inspraken. Ook partijgenoot Jorrit Nuijens verliet de vergaderzaal. Het incident gebeurde tijdens de inspreekbeurt van activist Michaël Jacobs. De eenling, die wekelijks op de Dam demonstreert wanneer pro-Palestijnse activisten daar demonstreren, werd onlangs opgepakt. Inmiddels is hij weer vrij.

Groot Wassink was tegen Het Parool helder over zijn actie. “Ik stoor me aan de eenzijdigheid van het verhaal van deze man. Ik ben niet verplicht te luisteren, en ging dus maar even naar de wc,” aldus de politicus. De andere raadsleden maakten geen bezwaar tegen het weglopen van de GroenLinksers. Op Twitter regende het wel verontwaardigde reacties. Pro-Israëlische twitteraars verweten het duo van onverantwoordelijk gedrag. Zij stellen dat volksvertegenwoordigers horen te luisteren naar alle burgers, dus ook naar Jacobs.

Jacobs maakte gebruik van zijn rechten door drie minuten in te spreken in de raad. Hij pleitte voor strenger gemeentelijk optreden tegen zijn tegenstanders, de pro-Palestijnse activisten. Zij zouden volgens hem met verboden vlaggen hebben gezwaaid. Ook meent Jacobs dat ze banden hebben met terreurorganisaties zoals Hamas. Eerder spraken activisten ook al in, bijvoorbeeld toen de raadsleden vergaderden over de stedenbanden met Tel Aviv en Ramallah. Voor Groot Wassink zijn zij dus niet nieuw. Wel is bekend dat de GroenLinks-politicus pro-Palestijns is. Zo kwam het idee voor een stedenband met Ramallah uit zijn koker.

Al tijden demonstreren pro-Palestijnse en pro-Israëlische activisten op de Dam. Meestal een keer in de week. De laatste maanden loopt het vaker uit de hand, waardoor wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) besloot om in te grijpen. Onlangs werd Jacobs opgepakt en vastgezet. Thans mogen de groepjes demonstranten alleen om en op de Dam staan, en moeten ze ten minste vijftig meter afstand van elkaar bewaren.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X