Raad Amsterdam voor samenwerking met Tel Aviv

Amsterdam.nl (dv)

Voor- en tegenstanders van samenwerking tussen Amsterdam en Tel Aviv hebben op donderdagavond ingesproken in de Amsterdamse gemeenteraad. De emoties, bij de zowel pro-Israëlische als pro-Palestijnse activisten in de zaal, waren daarbij nadrukkelijk aanwezig. Het was aan de raadsleden en burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) om de insprekers aan te horen, en hun bijdragen mee te nemen in het besluit over mogelijke samenwerking met Tel Aviv en Ramallah. De PvdA-fractie is, in tegenstelling tot voor de zomer, positief over de samenwerking. Daarmee lijkt er een ruime meerderheid in de raad voor doorgang van het plan.

Onder de indruk
Het CDA, de bedenker van het plan voor een stedenband met Tel Aviv, was onder de indruk van het rapport van Van der Laan. “Het probeert recht te doen aan de verschillende gevoelens die er leven en de tijd waarin we leven. Ik ben niet naief, maar denk wel dat het goed is om het debat met elkaar te voeren en iets constructiefs met elkaar doen”, zei CDA-voorvrouw Marijke Shahsavari. De PvdA vindt het ‘een wijs besluit’ om af te zien van een formele stedenband. “Tel Aviv maakt deel uit van Israël”, aldus fractievoorzitter Marjolein Moorman. De PvdA vindt dat de burgemeester een goede invulling heeft gevonden en is onder de indruk van het reisverslag. De fractie wil daarom dat de samenwerking er komt.

Kritiek op rapport
Eerder deze week rapporteerde de burgervader de gemeenteraad al over zijn reis naar Israël en de Palestijnse gebieden. In zijn schrijven concludeert hij dat een stedenband er niet in zit, maar dat samenwerking op commercieel, cultureel en educatief gebied met beide steden wel mogelijk is. De raad moet nu kiezen uit een aantal opties die op tafel liggen. Bij de raadsleden wordt vooral gedacht over de vorm van samenwerking. “Het is een illusie om te denken dat internationale samenwerking een bijdrage aan de vrede kan leveren, zo concludeert de burgemeester. Wat wil hij precies. Er zijn in het rapport geen activiteiten en begroting”, aldus GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink. Hij ziet het commerciële aspect van de samenwerking niet zitten. “Dit voorstel is vaag en onduidelijk.” Ook collegepartij SP blijft tegen de plannen, maar omdat de PvdA positief is, blijft een meerderheid voor het project in zicht.

Geen formele stedenband
“Een formele stedenband komt te dicht bij het formele beleid van Israel in het conflict met de Palestijnen. Daar hebben velen in de stad problemen mee. Het college is er daarom niet op uit om een stedenband aan te gaan. Als Amsterdammers zijn wij wel geinteresseerd in de dialoog en vandaar dat we wel samenwerking willen”, aldus Van der Laan in zijn reactie op de bijdrage van de raadsleden. Hij had het over ‘450 jaar ervaring in tolerantie en omgaan met elkaar’. Van der Laan: “Ik sprak in Ramallah tientallen Palestijnen. Niemand, maar dan ook niemand, heeft gevraagd: waarom tegelijkertijd een band met Tel Aviv. Dat leeft daar dus niet als een bezwaar.” Hij benadrukte dat het delen van kennis met Ramallah op het gebied watermanagement van groot belang is. “Water is daar politiek en Amsterdam kan helpen.” Inzake Tel Aviv kunnen slagen worden gemaakt op het gebied van Tel Aviv.

Pro-Israelische insprekers
Nathan Boosman was een van de insprekers, die voor de samenwerking met Tel Aviv is. Hij vertelde over een Arabisch-Israëlische vrouw die afgelopen zomer naast hem lag op het strand, en waar hij gewoon contact mee had. “Net als Amsterdam is Tel Aviv een stad van tolerantie, diversiteit en vrijheid”, aldus Boosman. Hij was gekomen ‘namens een grote groep Amsterdammers’ die de samenwerking met Tel Aviv wil. “We kunnen veel van elkaar leren, onder meer op het gebied van cultuur en high tech. De stad heeft kennis en ervaring waar Amsterdam veel aan kan hebben. Joods, christen, moslim, man, vrouw, homo en hetero kunnen zich er vrij voelen.”

Ook aankomend voorzitter Maxime van Gelder van Joodse sportclub Maccabi Nederland was aanwezig. “De samenwerking is helaas verworden tot symboolpolitiek. Juist is het nu tijd om politiek moed te tonen, om uw morele compas niet te laten leiden door angst. Kies voor het juiste morele kompas,” aldus Van Gelder aan de burgemeester. Het is nu tijd om richting te geven aan de goede boodschap. “Blijf trouw aan uw waarden en wees vastberaden, barmhartig en heldhaftig: werk samen met Tel Aviv, ook officieel.”

Amsterdam.nl
Maxime van Gelder (bestuurslid Maccabi Nederland)

Nieuwe CIDI-voorvrouw
Verder sprak directrice Hanna Luden van het CIDI in. “Tel Aviv is een bruisende en open stad. Maar wat is de conclusie van het bezoek van de burgemeester: we kunnen van elkaar leren en ze doen daar prachtige dingen op allerlei gebieden. Maar het formaliseren van de relatie, dat doen we niet.” Ze vergelijkt de situatie met de stedenband met een stadsdeel in onder meer Istanbul, ‘dat ligt in een land waar de mensenrechten worden geschonden’. Ook nam ze de betrekkingen van Amsterdam met Casablanca en Peking. “Er ligt nu een kans om een duurzame relatie op te bouwen en die laten we nu varen. Dat vind ik jammer.” Luden werd deze zomer naar voren geschoven als directrice van het CIDI.

Pro-Palestijnse insprekers
Voorzitter Jaap Hamburger van EAJG was eveneens van de partij. “Welke vorm de samenwerking ook zal krijgen, Amsterdam laat zich in met een conflictgebied. De stad zou in de problemen kunnen komen en zijn integriteit kunnen verliezen. De beoogde samenwerking heeft een zeer politiek karakter en is gebaseerd op een kunstmatige scheiding tussen Tel Aviv en Jeruzalem. Wat hebben wij daar te winnen? Het is het verkeerde signaal op het verkeerde moment”, aldus Hamburger. Een pro-Palestijnse activiste van de club Staat van Beleg liet vervolgens bloederige foto’s zien van slachtoffers van geweld.

Een andere vrouw concludeerde dat het momenteel niet goed gaat in Israël. “Wij hebben ons in de laatste tien jaar ingezet voor Palestijnse kinderen en ik spreek hier voor hen. Jaarlijks worden er zo’n zevenhonderd jongens gearresteerd”, aldus de emotionele mevrouw. Ze eist sancties. “Voor kolonistenkinderen gelden andere wetten. Dat is een ondemocratisch apartheidsbeleid!” Weer een andere pro-Palestijnse activist had het over over ‘geen enkel land dat zoveel doet aan mensenrechtenschending’. Hij liet daarbij in het midden hoe de ranglijst precies is opgesteld.

Categorie:

Home » Cultuur » Raad Amsterdam voor samenwerking met Tel Aviv