Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Onthulling Sjoa-monument Canada is fiasco

De onthulling van het nationale Holocaustmonument van Canada is uitgelopen op een fiasco. Dit komt omdat de Joodse slachtoffers op het gedenkteken ontbreken. Ook wordt nergens gerefereerd aan het antisemitisme. De onthullers van het monument in de hoofdstad Ottawa waren zich van geen kwaad bewust. Het gaat om een groot gedenkteken in steen, waar op plaquettes de namen van Joodse slachtoffers en een verwijzing naar het antisemitisme hadden moeten staan. Ook Sinti en Roma worden niet genoemd.

De Canadese premier Justin Trudeau (Liberalen) onthulde het monument vorige week met een toespraak. In zijn speech memoreerde hij aan Canada’s toewijding om het antisemitisme en racisme te bestrijden. Na de inwijding van het enorme kunstwerk barstte echter hevige kritiek los. Op de plaquette staat immers te lezen dat het monument ‘de miljoenen mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord, wil eren’, alsmede degenen die gedurende ‘een van de donkerste hoofdstukken van de geschiedenis’ hebben volgehouden. Van Joden, Sinti en Roma ontbreekt ieder spoor.

In het Canadese parlement zijn eerder deze week vragen gesteld aan Trudeau en zijn minister van Canadees Erfgoed. Zij beantwoordde de vraag van een kritisch parlementslid. Hij wilde weten of deze omissie op het monument wordt rechtgezet en wanneer dit zal gebeuren. “De plaquette is er afgehaald en zal snel worden vervangen met een tekst die recht doet aan wat er werkelijk tijdens de Holocaust is gebeurd,” zei minister Mélanie Joly. Het is niet duidelijk wanneer dit precies zal zijn. De minister kreeg applaus voor haar korte reactie. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X