Van Agt in half lege zaal strijdbaar over Palestijnen, mensen op Twitter boos

Van Agt
wiki

Eerder dit jaar werd oud-premier Dries van Agt (88) getroffen door een hersenbloeding. Hij moest het ziekenhuis in en deed alles om er bovenop te komen. Naar het schijnt is dat gelukt, getuige een interview dat hij deze week gaf aan de Volkskrant. De ex-CDA’er die thans GroenLinks stemt, blijft het daarin opnemen voor het lot van de Palestijnen. Ook presenteerde hij een boekje dat gaat over ‘de Palestijnse zaak’, zoals Van Agt het noemt. Op Twitter kreeg de oud-premier Joodse en pro-Israëlische twitteraars over zich heen.

Weinig nieuws
Bij de boekpresentatie van Palestina in doodsnood (64 pagina’s) waren onder meer oud-minister Jan Pronk (PvdA) en ex-staatssecretaris Laurens-Jan Brinkhorst (D66) aanwezig. Met beiden zat de schrijver in het kabinet Den Uyl (1973-1977). Het zaaltje in Den Haag was half leeg, aldus de krant. ‘Een handvol gepensioneerde zwaargewichten uit de vaderlandse politiek zit gebroederlijk naast een handvol jonge linkse activisten – tastbaarder dan dit kan de teloorgang van de strijd voor ‘de Palestijnse zaak’ niet worden’, aldus de Volkskrant. Volgens de krant staat er weinig nieuws in het boekje van Van Agt.

Hamas
Voorman Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid (EAJG) probeerde volgens de krant de moed erin te houden “Onverdroten opkomen voor een zaak die velen als verloren beschouwen, beseft Nederland wel hoe bijzonder het is dat een oud-premier zich hiervoor inzet?” aldus Hamburger. De auteur zelf begreep wel waarom er zo weinig belangstelling voor zijn boek is. Volgens hem zijn er veel andere brandhaarden waaruit de mensen kunnen ‘kiezen’. Over Hamas: “Hamas wordt door sommigen aangemerkt als terroristische organisatie. Nou, het is allereerst een verzetsbeweging! En mogen verzetsbewegingen geen geweld toepassen tegen de onderdrukker? Natuurlijk mogen ze dat.”

Van de ratten gebeten
Volgens Van Agt is het ‘verdomd vervelend’ dat ze ‘een heleboel raketten afschieten’ zonder exact te weten waar die neer komen. “Daar zit het misdadige in. Je mag van mij Hamas een terroristische organisatie noemen op één voorwaarde: dat je niet nalaat, te erkennen, dat Israël zich met een aantal wandaden heeft schuldig gemaakt aan staatsterrorisme,” aldus Van Agt. “Ik schaam me rot voor hoezeer wij hebben gefaald te zijn als wat wij zeggen te zijn, namelijk het land van recht en vrede. Hallo? We hebben geen donder gedaan! Niks!” Dat de pro-Palestijnse BDS-beweging door de Tweede Kamer werd afgewezen, zint Van Agt niet. “Zijn we nou helemaal van de ratten gebeten hier?”

Twitter boos
Op Twitter werd het Volkskrant-artikel door pro-Israëlische twitteraars ontdekt. Zij gingen op hun manier los. ‘Met zijn rabiaat anti-Israel gedachtengoed, naar antisemitisme dreigende actie-bereidheid, heeft Van Agt niets zinvols bijgedragen aan welke oplossing voor het MO-conflict dan ook. Eerder een splijtzwam dan een verbinder.’ schreef Eliezer Yair. Hij kreeg bijval van Hein Visbeek: ‘Oppakken die geestelijk gestoorde dementerende van Agt. Opsluiten en sleutel weg gooien.’ Joachim Stiller schreef: ‘Terwijl de vrachtauto’s naar Gaza rijden vanuit Israël met goederen voor de feestdagen, de raketten als dank terugkomen, is de antisemiet Van Agt weer van de partij. Ik snap dat God hem niet wil, maar wij ook niet.’

Categorie:

Home » Nieuws » Van Agt in half lege zaal strijdbaar over Palestijnen, mensen op Twitter boos