Van Agt: geen stem voor CDA om Israëlbeleid
Oud-premier Dries van Agt stemt woensdag niet op het CDA. Van Agt zegt “niet langer te kunnen leven met de opstelling van zijn partij in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.” Hij schrijft dat in de nieuwsbrief van de stichting The Rights Forum dat zich inzet voor een ‘rechtvaardig Israël- Palestina beleid’. Dit meldt de NOS.
Van Agt vraagt al jaren aandacht voor het lot van de Palestijnen en heeft felle kritiek op Israël. De koers van het CDA was hem al lange tijd te slap, maar ‘de maat is nu vol’. Het CDA gaf Israël te verstaan dat de nederzettingen in Palestijns gebied niet verder mochten worden uitgebreid, maar laat het er volgens de oud-premier toch bij zitten nu het land zich niets van die waarschuwing aantrekt.
Het CDA stemde tegen een motie van D66 en SP waarin het kabinet werd opgeroepen om in EU-verband te pleiten voor opschorting van het associatieverdrag met Israël. De opschorting zou van kracht moeten blijven totdat de bouwstop voor nederzettingen een feit is. “Met dit halfslachtige gedoogbeleid van Israëls bezetting en kolonisatie kan en wil ik mij niet langer verzoenen. Ik heb daarom besloten om bij de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen niet op het CDA te stemmen.”
“Mijn stem gaat in de toekomst alleen nog naar partijen die zich niet alleen in woord, maar ook in daad tegen de Israëlische bezetting en het schrijnende onrecht in Palestina keren,” aldus van Agt. Hij wil niet zeggen op welke partij hij aanstaande woensdag dan wel zal stemmen.
In het eerste en tweede kabinet Biesheuvel was Van Agt minister van Justitie van 1971 tot 1973. Hij maakte zich meteen bij zijn aantreden al gehaat onder Joden en oud-verzetsmensen door zijn uitspraken over de zogenaamde Drie van Breda, drie wegens oorlogsmisdaden veroordeelde nazi’s. Hij zei hun vrijlating te overwegen omdat hij de oorlog niet bewust had meegemaakt en bovendien ‘ariër’ was (in kennelijke tegenstelling met zijn voorganger, minister Carel Polak). Pas later bood Van Agt zijn excuses aan voor het gebruik van de nazi-term ‘ariër’. In 1972 deed Van Agt daadwerkelijk een voorstel om de nazi-misdadigers vrij te laten, maar na een emotionele hoorzitting aanvaardde de Tweede Kamer een motie van de PvdA’er Voogd om dit niet te doen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren