Vandalen besmeuren Noord-Brabants dorp met swastika’s en Davidsterren

B. Nenniz

Het Noord-Brabantse dorpje Hank is afgelopen weekend opgeschrikt door hakenkruisen en Davidssterren op verkeersborden. Vandalen – vermoedelijk lokale jongeren – hebben de symbolen met graffiti aangebracht. De gemeente Altena, waar het dorp onder valt, kwam zondag in actie om alles te verwijderen. Dinsdag was alles weer schoon. Toch zit de schrik er bij bewoners goed in, die klagen over een lange golf aan vandalisme waar deze antisemitische symbolen het voorlopige dieptepunt van zijn.

Hondjes uitlaten
De swastika’s en Davidsterren zijn met roze, gele en zwarte graffiti opgetekend. Dit gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag. De volgende morgen ontdekten bewoners die hun hondjes uitlieten de symbolen. Schrikbarend. De hakenkruisen en Jodensterren waren te zien op verkeersborden, ge- en verbodsborden. Inwoner Bertje Nenniz zegt tegen BN De Stem dat ‘het weer raak is’. Hij liet zijn hond uit in het poldergebied toen hij de ontdekking deed. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het lokale jongeren die de bekladdingen hebben gedaan.

Overal hakenkruisen
Nenniz: “Ik ben toen het spoor gevolgd tot aan de dorpsingang van Hank. Overal Hakenkruisen en teksten op de borden gespoten. Ik weet niet of ze ook in het centrum hebben huisgehouden, maar dit is al erg genoeg.” De bewoner stelt dat het al tijden onrustig is in Hank, waar lokale jongeren het dorp zouden terroriseren. “Zeker in de weekenden. Kapotte bushokjes, gesneuvelde autoruiten en nog niet lang geleden hebben we natuurlijk dat gedoe gehad met de bloembakken.” Nenniz doelt op bloempotten in de lokale Kerkstraat die al een paar keer in de fik zijn gestoken.

Poetsactie
De gemeente Altena, waar Hank onder valt, kreeg zondag meteen een melding binnen van Nenniz. Daarna zijn werkers aan de slag gegaan om alle graffiti van de borden weg te poetsen. Na ruim een dag waren ze klaar. Het dorp ziet er nu weer uit als voorheen. Toch zit de schrik er goed in. Op sociale media spreken mensen schande van de vandalen. ‘Weten jongeren dan helemaal niets van de geschiedenis?’ wordt er geschreven.

B. Nenniz


Lees ook:
Hakenkruisen op straat in Amsterdam-Zuid

Bewoners van de Des Présstraat in Amsterdam-Zuid zijn dinsdagochtend opgeschrikt door twee grote hakenkruisen op hun stoep. De nazi-symbolen waren aan beide zijden van de straat op de stoeltegels geschilderd, in het geel. Aan het begin van de middag zijn de gele hakenkruisen weggehaald door medewerkers van de stadsreiniging.

Wij weten hoe dat is afgelopen – column Theo van Praag
Om met Max Tailleur te beginnen: ‘ken je het verhaal van de arme Joodse refugé, die van de Amerikaanse ambassadeur op de wereldbol een gratis reis mag uitzoeken naar een land-zonder-antisemitisme en die na lang aarzelen tenslotte schuchter een andere globe vraagt.’

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Vandalen besmeuren Noord-Brabants dorp met swastika’s en Davidsterren