Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Verbied de Partij van de Eenheid – column Brigitte Wielheesen

Een partij die aanzet tot haat en discriminatie, verdient geen plaats in een democratie

Afgelopen week noemde het Haagse raadslid van de Partij van de Eenheid (PvdE), Abdoe Khoulani, op social media een groep Israëlische studenten die bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer op bezoek was “Zionistische terroristen” en “toekomstige kindermoordenaars en bezetters”. Ook noemde hij SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij een “islamofobe christenzionist”. Nu kennen we Khoulani al van eerdere uitspraken, die hij zelf “uitglijders” noemt. Zo kwam hij in opspraak door zijn steun aan terreurorganisatie ISIS. “Leve ISIS en in shaa Allah op naar Bagdad om dat schorem aldaar aan te pakken”, schreef hij in 2014. Later maakte de Haagse PvdE bekend dat de politieke beweging DENK met hen gaat samenwerken. Dit kwam uit monde van oud-PVV’er Arnoud van Doorn die nu in de gemeenteraad zit voor deze islamitische PvdE. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 stemde in Den Haag 7,1 procent op DENK. De partijen hebben een niet-aanvalsverdrag gesloten, volgens Van Doorn. De retoriek om een samenwerking in de Nederlandse politiek een niet-aanvalsverdrag te noemen, levert al kippenvel op. Zijn we in oorlog?

Ook Van Doorn is niet onbesproken. Hij werd eind 2011 uit de Haagse PVV-fractie gezet omdat hij als penningmeester privébetalingen deed met fractiegeld. Later bekeerde hij zich tot de islam en werd gemeenteraadslid voor de PvdE. Van Doorn werd vorig jaar veroordeeld voor het lekken van gemeentelijke stukken en de verkoop van softdrugs aan minderjarigen.

Wat is de inbreng van deze PvdE in de Haagse politiek eigenlijk? Een aantal standpunten: gescheiden zwemmen in openbare zwembaden, een verbod op het schenken van alcohol in horecazaken tot 22 uur en kroegen voortaan om middernacht laten sluiten. “Maar nog beter is een ‘uitsterfbeleid’ voor horecagelegenheden waar alcohol wordt geschonken”, aldus de PvdE. Ik kan niet ontkennen dat een link naar de wens om de Sharia in Den Haag in te voeren snel gemaakt is.

In 1998 werd de extreem-rechtse Centrumpartij 1986 (CP’86) verboden door de Nederlandse rechter. De rechter oordeelde dat CP’86 niets anders beoogde “dan het oproepen en aanzetten tot, dan wel het bevorderen van discriminatie van allochtonen”. Sinds 1945 was dit de derde keer dat een politieke partij werd verboden. Tot de Tweede Kamer wist de CP’86 niet door te dringen. Anders dan die partij heeft de PvdE door haar samenwerking met DENK een rechtstreeks kiezerslijntje in de Kamer en andersom. CP’86 en De partij van de Eenheid verschillen niet: Beiden roepen op, zetten aan tot, dan wel het bevorderen van haat, discriminatie en antisemitisme.

Er is discussie of het wijs is om een politieke partij te verbieden. Het verbieden van een politieke partij roept bij tegenstanders de angst op dat de partij ondergronds zou gaan of de naïviteit op dat de kiezers wijs zullen stemmen en de partij een kort leven is beschoren. In het najaar van 2014 trachtte het CDA via  de politieke weg een eenvoudigere manier te vinden om groeperingen, die tot doel hebben om de democratie omver te werpen, te kunnen verbieden. Ze kregen hierbij de steun van de VVD en SGP. Het CDA: “Het gaat hierbij bijvoorbeeld om partijen die de sharia in willen voeren. Die gebruiken onze democratische samenleving, met het recht om bijvoorbeeld een politieke partij op te richten, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren, voor een doel waarin al die rechten voor anderen afgeschaft worden. Daar mag onze democratie nooit voor misbruikt worden. Het is dan ook teleurstellend dat het kabinet geen actie onderneemt. Het CDA wil wettelijk of zelfs grondwettelijk verankeren dat de democratie niet misbruikt mag worden om haar af te schaffen én dat antidemocratische partijen verboden kunnen worden. Het kabinet deelt deze analyse en moet nu daad bij het woord voegen.”

De jongerenafdeling van de SGP en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) doen aangifte tegen het Haagse gemeenteraadslid Khoulani om antisemitisme. Misschien dat de SGP, CDA en VVD hun krachten weer eens kunnen gaan bundelen om zich dit keer sterk te maken voor een verbod op De Partij van de Eenheid voor misbruik van onze democratie, aanzetten tot haat, discriminatie en antisemitisme.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X