Docu over ‘Vergeten getto’ Amsterdam Noord

Voordekunst (dv)

In Amsterdam richtte de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog wijken op voor de Joden. De meeste mensen kennen onder meer ‘Joodsche wijken’ zoals de Jodenbuurt in het Centrum, de Transvaalbuurt en de Rivierenbuurt. Een vierde plek werd ingericht in Amsterdam Noord. Het gaat om Asterdorp, dat door de nazi’s werd gebruikt om onder meer stateloze Joden naartoe te dwingen. In de oorlogsjaren woonden hier zo’n driehonderd Joden. Eind 2015 werd de wijk door de Duitse overheid erkend als getto, waardoor Joden die hier in de oorlogsjaren hebben gewoond in aanmerking kunnen komen voor een Duitse schadevergoeding.

Filmmaker Saskia van den Heuvel werkt momenteel aan de documentaire Het vergeten getto. Met deze film zal een hiaat in de geschiedschrijving over de Sjoa worden ingevuld. De maakster wil dat iedereen voortaan weet van het bestaan van Asterdorp als ‘Juden Viertel’. Geen enkele overlevende hoeft dan nog uit te leggen, dat hij in de oorlog gedwongen naar Asterdorp moest verhuizen, zo schrijft ze op de website Voordekunst.nl. Omdat er nog veel geld nodig is om het project – waar Van den Heuvel al drie jaar aan werkt – af te maken, is er een een crowd funding gestart op deze website. Meer informatie vindt u via deze link.

Van den Heuvel stuitte per toeval op het verhaal van Asterdorp in de Tweede Wereldoorlog. Ze wist niets van dit vierde getto van Amsterdam en stortte zich in een intensieve periode van onderzoek. Ze wist bewijzen boven tafel te krijgen die er voor hebben gezorgd, dat het dorpje officieel als vierde getto van Amsterdam is erkend. Van den Heuvel was in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf voor haar eerste lange documentaire Shades of Grey. Werkte onder meer voor de IKON, de VPRO, NOS, AVRO, NRC-Handelsblad.

Asterdorp bestaat uit 132 huizen en werd in 1927 voor asociale gezinnen gebouwd. Het ‘dorpje’ werd in mei 1942 door de nazi’s gevorderd. Stateloze Joden uit het Gooi en Amsterdamse Joden uit de Rivierenbuurt en omliggende gemeenten, werden er vanaf de zomer 1942 naartoe gebracht om hen later te deporteren. Het getto heeft een jaar lang bestaan.

Categorie:

Home » Cultuur » Docu over ‘Vergeten getto’ Amsterdam Noord