Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Jaarlijkse Sjoa-herdenking in Wertheimpark gehouden

In het Wertheimpark is zondag de jaarlijkse herdenking van de Sjoa gehouden. Tijdens een bijeenkomst bij het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ stonden overlevenden, nabestaanden, bestuurders en belangstellenden stil bij de bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz, inmiddels 71 jaar geleden. Ook herdachten ze de miljoenen Joden, Sinti en Roma, homoseksuelen en anderen, die door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht.

De groep verzamelde zich ‘s ochtends in het Amsterdamse stadhuis, de Stopera, om vervolgens te vertrekken voor een stille tocht richting het Wertheimpark. Deze eindigde bij het monument van de gebroken spiegels, dat gemaakt is door wijlen kunstenaar Jan Wolkers. Daar werden bloemen gelegd en toespraken gehouden. Er waren Joodse gebeden en een Sinti en Roma-band speelde stemmige Sinti-muziek.

Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) was één van de sprekers. Hij droeg de speciale ‘burgemeesterskeppel’ die hij en zijn voorgangers Patijn en Cohen altijd al gedragen hebben tijdens officiële gelegenheden met een Joods karakter. Onder meer Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid waren aanwezig. Evenals ambassadeurs en vertegenwoordigers van dertig landen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X