Verkiezingsuitslag Israël maakt formeren erg lastig

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De parlementsverkiezingen in Israël hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd. Dat blijkt nu vrijwel alle stemmen geteld zijn. Premier Benjamin Netanyahu’s Likud werd weliswaar de grooste partij, maar hij komt met zijn bondgenoten vier zetels tekort voor een meerderheid. Hetzelfde geldt voor de partijen die niet met hem willen samenwerken. Alle ogen zijn gericht op Naftali Bennet en Abbas Mansour, leiders van partijen die nog geen keuze voor of tegen Netanyahu hebben gemaakt.

Na sluiting van alle stembureaus, op dinsdagavond, gaven peilingen nog aan dat Netanyahu en zijn vrienden net genoeg zetels voor een nieuwe ambtsperiode zouden hebben. Hun krappe meerderheid van 61 zetels komt uiteindelijk op 52 zetels in de Knesset uit. Mochten Bennet en Mansour geen keuze maken, dan kan dat leiden tot een onmogelijke formatie en nieuwe verkiezingen. Dat komt omdat er een maximum aantal dagen zit aan de formatie. Als de deadline niet wordt gehaald, moeten er nieuwe verkiezingen komen. Die zullen dan in het najaar worden gehouden.

Vooraf was rekening gehouden met de overwinning van Netanyahu en zijn rechts-religieuze blok. In dat geval zou hij plannen hebben om het rechtssysteem van Israël aan te passen, zodat hij vervolging zal kunnen ontlopen. Momenteel lopen er drie fraude- en corruptiezaken tegen de premier, die het in de drie voorgaande verkiezingen opnam tegen oud-generaal Benny Gantz. Zijn doel was om Netanyahu weg te krijgen. Toen dat vorig jaar wederom net niet lukte, ging hij een coalitieregering met zijn rivaal aan, waardoor zijn partij uiteen spatte. Deze coalitie viel al in december, waarna nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven die dinsdag werden gehouden.

Categorie: |

Home » Nieuws » Verkiezingsuitslag Israël maakt formeren erg lastig