Verslag van concert Roger Waters in Berlijn: ‘erger dan verwacht’

Roger Waters in SS-uniform (Twitter)

Zanger Roger Waters is in Berlijn behoorlijk over de schreef gegaan met het maken van antisemitische gebaren, leuzen en andere uitingen. De voormalig Pink Floyd-artiest kwam onder meer in een SS-uniform op de bühne, liet een varken met de naam van het Israëlische wapentechnologie-bedrijf Elbit Systems boven het publiek zweven en vergeleek de doorgeschoten Palestijnse journalist met Anne Frank. De Juedische Allgemeine noemt het optreden ‘nog erger dan verwacht’. Eerder werd een concert van Waters in Frankfurt verboden door de autoriteiten, maar een Duitse rechter draaide dat terug. Update: het Duitse OM doet intussen onderzoek naar het optreden in Berlijn.

Ronduit absurd

‘Precies tien minuten voor aanvang van het concert galmt de stem van Roger Waters door de enorme luidsprekers in de Mercedes-Benz Arena. Wat er gezegd wordt, wordt op grote schermen schriftelijk onderbouwd. De boodschap: hij is niet alleen geen antisemiet, maar veroordeelt ook alle vormen van antisemitisme. Voor iemand als Roger Waters, die al jaren onwaarheden over Israël verspreidt, is deze uitspraak niet alleen erg gedurfd, maar ronduit absurd’, schrijft de Juedische Allgemeine in een verslag.

Propaganda-evenement

‘Wat vorige week in Berlijn plaatsvond, was geen conventioneel concert, maar een propaganda-evenement met muziek van een bejaarde rockmeester. Zijn haat tegen Israël is keer op keer zichtbaar en hoorbaar. De muziek van ht voormalige Pink Floyd-lid was hier blijkbaar slechts bijzaak. Waters gaf een avond vermomd als een concert voor een publiek dat voor het grootste deel bereid leek de propaganda niet alleen te accepteren, maar er ook voor te juichen.’

Haatboodschap

Volgens het Joodse online magazine was het album The Wall een meesterwerk, was Waters’ (79) optreden van weleer in Berlijn aan het kruis indrukwekkend en heeft hij nog steeds een steengoede stem. ‘Het probleem is niet het muzikale deel van zijn uitvoeringen, maar de haatboodschap die in de show is ingebouwd. Namen van gedode Palestijnen flitsen op de monitoren, slecht verborgen tussen andere namen, waaronder die van Anne Frank. Wat Waters wil zeggen is duidelijk: hij vergelijkt Israël – althans indirect – met nazi-Duitsland’.

Antisemieten-magneet

Waters is een manische aanhanger van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) en verspreidde dat antisemitische gedachtegoed vorige week door de Duitse hoofdstad, aldus het Duitse online magazine. ‘Een paar oude Pink Floyd-liedjes kunnen ons niet doen vergeten welke huiveringwekkende vergelijkingen er toen al werden gemaakt of welke schandalige beschuldigingen werden geuit in de Mercedes-Benz Arena, de op drie na grootste zaal van Duitsland. Een ietwat eentonige versie van Shine On You Crazy Diamond of de iets beter uitgevoerde klassieker Wish You Were Here kunnen dit gebeuren niet redden, aangezien het een propagandashow is die voor de arena al een magneet was voor antisemieten’.

Apartheidsstaat

Op de tribune hielden gemaskerde mensen een spandoek vast met de tekst: ‘Roger steunt BDS. Wij ondersteunen BDS. Waarom jij ook niet?’ Er hingen ook Palestijnse vlaggen en een doek met leugens over Israël. Fans laten de verslaggever van Juedische Allgemeine weten dat zij achter Waters staan en vinden dat hij geen antisemiet is. Sommigen zeggen dat hij ‘alleen voor Palestina en tegen de apartheidsstaat is’, daarmee doelend op Israël. Na de pauze was ‘fuck the occupation’ op monitoren te zien. Vrijwel alle tienduizend bezoekers klapten en juichten.

Frankfurt komt nog

Zondag wordt Waters na twee concerten in Praag weer verwacht in Duitsland. Dan staat Frankfurt alsnog op het programma, de stad die hem eerst verbood om in de Festspielhalle te spelen. Deze omstreden plek werd door de nazi’s gebruikt voor hun eigen propagandabijeenkomsten. De kans is groot dat Waters dan ook tekeer zal gaan tegen Israël, mogelijk met meer of nieuwe nazi-verwijzingen. Na het verbod, dat later door een Duitse rechtbank werd teruggedraaid, was kort in Nederland debat over een mogelijk optreedverbod in de Ziggo Dome. De autoriteiten wilden daar niet aan. Ook de directie van de zaal en kaartjesverkoper Mojo wilden het niet. Zij scharen Waters uitingen onder de vrijheid van meningsuiting.

Onderzoek OM

Update: het Duitse Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek geopend naar de uitingen van Waters in Berlijn. Vooral naar zijn verschijning in het SS-pak. Het OM moet vooral toetsen of Waters’ kleding de Duitse wet overtreedt. In Duitsland zijn het uiterlijk vertoon van nazi-symboliek zoals SS-regalia of swastika’s, de rechtvaardiging of ontkenning van de Holocaust en antisemitische daden illegaal, en dus strafbaar. De zanger zelf noemt het ‘satire’.

Waters in SS-pak (beeld: twitter)

Lees ook:
Duitse rechter veegt concertverbod Roger Waters van tafel

Het concert van zanger Roger Waters (79) in Frankfurt dat verboden werd door de autoriteiten kan alsnog doorgaan. Dat heeft de Duitse rechter besloten. Die achtte het verbod, dat de gemeente Frankfurt eerder uitvaardigde, in strijd met het recht op vrije artistieke expressie en vrije meningsuiting. Volgens de rechter zijn er ook geen aanwijzingen dat er tijdens het concert strafbare feiten worden gepleegd, zoals het gebruik van propagandamateriaal.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Verslag van concert Roger Waters in Berlijn: ‘erger dan verwacht’