Broodje Meijer keert terug, maar dan als food court in Amstelveen

Facebook

Het is zover: een paar jaar nadat broodjeszaak Sal Meyer zijn deuren moest sluiten, maakt het befaamde koosjere concept een comeback. De broodjes van Sal Meijer worden over twee weken verkocht bij Food Court Amsterdam, dat dan opent naast het Adagio-hotel in Amstelveen. “We werken volgens de receptuur van Sal Meijer en zullen onder rabbinaal toezicht staan. De oude stijl, de zogenaamde slagers-look, komt terug en aan de wand hangen oude foto’s van de originele broodjeszaak,” zegt de nieuwe eigenaar Rafi Angat in Het Parool.

Open armen

Angat heeft de rechten van Sal Meijer overgenomen van Martijn Koppert, de vorige eigenaar. Het foodcourt krijgt een kosjere keuken met een melk- en vleesgedeelte. Er komen ook twee restaurants: een met melk en een met vleeskost. Op beide plekken in het food court worden straks ook Argentijnse steaks, pastramibroodjes in Amerikaanse stijl, vis-sandwiches, bagels, pasta en pizza geserveerd. Zeker is wel dat de terugkeer van Broodje Meijer met open armen door de Joodse gemeenschap wordt ontvangen. waarop bijna honderd likes in een uur tijd volgden.

303 likes in één dag

Een broodje pekelvlees, runderlever of kosjere kroket en natuurlijk het bekende broodje halfom staan binnenkort weer op het menu. Op dinsdag plaatsten Agnat en zijn mensen een nieuw logo op Facebook. Daarin zijn de drie kleuren van Amsterdam (rood, wit en zwart) en de drie kruizen goed terug te zien. Daar kwamen 303 likes in één dag. De uitbaters schrijven daarop: ‘Leuk om alle reacties te zien! Er zijn inderdaad ontwikkelingen en meer nieuws hierover zal snel gedeeld worden!’ Volgens bronnen opent de shop binnenkort ergens bij studentenwijk Uilenstede in Amstelveen terugkeert.

Gejuich

De reacties zijn op Facebook super positief. ‘Ohhhhhhh wat zou dat fijn zijn!’ schrijft Vibeke Lamain. ‘Wat een mooi nieuws, kijk al uit naar de heerlijke broodjes..erg gemist’, pent Cynthia Zadeits neer. Ook vanuit de Mediene is belangstelling. Ruben Komkommer uit Limburg schrijft: ‘Mmmm weer een rede om vanuit Maastricht naar A’dam te komen voor een echt broodje half om dan wel broodje nostalgische osseworst en gemberbolussen en echt zuur zonder kunstmatige zoetstoffen’. Piet en Loekie Hendriks hebben er al zin in en schrijven: ‘Half om enne osseworst’. In totaal zijn er 95 reacties en is het bericht veertien keer gedeeld.

Strategische plek

Het gejuich op Facebook is mogelijk nog te vroeg, want sommigen wensen de eigenaren ‘succes met de onderhandelingen’, wat erop zou kunnen duiden dat die nog gaande zijn. In ieder geval gaat zaak over twee wekend open. De plek – bij het Adagio-hotel – is strategisch gekozen, aangezien de kern van actief Joods Nederland woont in Amstelveen en de aangrenzende Amsterdamse woonwijk Buitenveldert. De twee laatste locaties van Broodje Meijer bevonden zich ook aan de zuidkant van Mokum. Parkeren is er in ieder geval niet duur of gratis en er bevinden zich andere kosjere hotels in de buurt.

Legendarisch

Sal Meijer begon in 1957 in de Jodenbreestraat, verplaatste in 1964 naar de Nieuwmarkt en kwam in de jaren tachtig in de Scheldestraat terecht. Op het menu stonden het aloude broodje osseworst, maar ook de bekende koosjere kroketten. Vergeet ook de broodjes met leverworst, pekelvlees en halfom niet. Het rabbinaal toezicht was er van kracht en ook had de zaak een kasjroetstempel. Zodoende mocht Sal Meijer zichzelf koosjer noemen. Jarenlang was zaak een ontmoetingsplek voor leden van de Joodse gemeenschap.

Doorstart

Mede door tegenvallende klandizie en zijn eigen pensioengerechtigde leeftijd moest eigenaar Maurits Blog de tent eind 2015 sluiten. Binnen een jaar maakte het bedrijf echter een doorstart met een nieuwe eigenaar: Martijn Koppert. In de nazomer van 2016 ging de sandwichshop open aan de Buitenveldertse laan. Blog hielp nog een handje mee. Ook kwamen er Israëlische gerechten en concepten bij om een breder publiek te bedienen.

Kleinere porties

Waar de zaak aanvankelijk op 30 oktober met veel enthousiasme heropende, ging het binnen een aantal jaar helaas toch weer bergafwaarts. In maart 2019 moest de winkel in Buitenveldert zijn deuren sluiten. Het bedrijf kon niet langer draaien vanwege oplopende onkosten, zoals de kasjroet toezichthouder en het koosjere vlees. In de laatste maanden voor sluiting werden de openingstijden al ingekort en was er geen avondeten meer op de kaart. Klanten merkten tevens dat de porties steeds kleiner werden. Ruim twee jaar na een doorstart was hiermee het doek gevallen voor de enige en laatste koosjere lunchroom van Nederland.

Nadenken: hoe verder

“We hebben de zaak gesloten omdat wij er zelf te weinig tijd voor hebben. We kunnen de zaak niet zelf runnen en het is moeilijk om aan toezichthouders te komen. We hebben er veel tijd en energie in gestoken,” vertelde eigenaar Koppert in 2019 aan Jonet.nl. “Het is een ontzettend leuke tijd geweest en een schitterende zaak,” zei hij. “Onze onderneming bestaat nog en is dus niet failliet. We gaan nadenken over hoe we verder willen met Sal Meyer en dat is het voor nu.” Daar voegde hij aan toe: “Slagerij Marcus belde al of de openstaande rekeningen wel betaald zouden worden. We hebben hem beloofd alles te voldoen. Alle andere toeleveranciers worden ook netjes betaald.”

‘Zaak samen dragen’

Koppert liet Jonet.nl in 2019 weten open te staan voor een overnamekandidaat. Die is nu gevonden. “Het is een fantastische broodjeszaak en een schitterend product.” Nu de coronatijd voorbij is, is het ook een goed moment om de zaak opnieuw open te doen. Het is grotendeels aan de Joodse gemeenschap zelf om de zaak ‘te dragen’ zodat geen herhaling kan plaatsvinden van 2015 en 2019.

Lees ook:
Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden gesloten – eigenaar bevestigt sluiting

Sal Meyer was in Buitenveldert een dag- en avondzaak. Om kosten te besparen werden de openingsuren in de avonden een paar maanden geleden al geschrapt. Eigenaar Koppert: “Normaal gesproken waren we tot half acht open behalve op vrijdag. Sinds een paar maanden hebben we de zaak tot vier uur open gehad,” verklaart Koppert, die soms nog een uitzondering maakte voor Joodse families die op zondagavond wilden komen eten. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Broodje Meijer keert terug, maar dan als food court in Amstelveen