Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden gesloten – eigenaar bevestigt sluiting

Sal Meyer
Twitter-Eisenmann

De koosjere broodjeszaak Sal Meyer heeft zijn deuren gesloten. De winkel kon niet langer draaien vanwege oplopende onkosten, zoals de kasjroet toezichthouder en het koosjere vlees. Ruim twee jaar na een doorstart lijkt hiermee het doek gevallen voor de enige en laatste koosjere lunchroom van Nederland. Met het sluiten van Sal Meyer komt een einde aan een lang tijdperk, dat in 1957 begon. In de afgelopen maanden merkten klanten al dat er iets aan de hand was. Zo werden de openingstijden verkort en viel het bij sommigen op dat de porties op de broodjes steeds kleiner werden. Eigenaar Martijn Koppert heeft de zaak zondag dicht gedaan. Er brandt geen licht meer en er hangt een bordje aan de deur met ‘vanaf heden gesloten’.

Rekeningen worden betaald
“We hebben de zaak gesloten omdat wij er zelf te weinig tijd voor hebben. We kunnen de zaak niet zelf runnen en het is moeilijk om aan toezichthouders te komen. We hebben er veel tijd en energie in gestoken,” vertelt eigenaar Koppert aan Jonet.nl. “Het is een ontzettend leuke tijd geweest en een schitterende zaak,” zegt hij. “Onze onderneming bestaat nog en is dus niet failliet. We gaan nadenken over hoe we verder willen met Sal Meyer en dat is het voor nu.” Daar voegt hij aan toe: “Slagerij Marcus belde al of de openstaande rekeningen wel betaald zouden worden. We hebben hem beloofd alles te voldoen. Alle andere toeleveranciers worden ook netjes betaald.”

Avonden geschrapt
Sal Meyer was in Buitenveldert een dag- en avondzaak. Om kosten te besparen werden de openingsuren in de avonden een paar maanden geleden al geschrapt. “Normaal gesproken waren we tot half acht open behalve op vrijdag. Sinds een paar maanden hebben we de zaak tot vier uur open gehad,” verklaart Koppert, die soms nog een uitzondering maakte voor Joodse families die op zondagavond wilden komen eten. Verder laat hij zich niet uit over de afgelopen tijd en de toekomst. “Het is een fantastische broodjeszaak en een schitterend product.” Hij staat open voor een overnamekandidaat, maar die moet dat wel met een goed plan komen. “Anders gaat Sal Meyer van de regen in de drup.”

Redding
Nadat ‘broodje Meijer’ ruim twee jaar geleden verhuisde van de Scheldestraat bij de Amsterdamse RAI naar een prominente plek in de woonwijk Buitenveldert, leek het daar allemaal goed te gaan. De zaak werd druk bezocht door Joden en niet-Joden die een aloude Amsterdamse Joodse hap kwamen eten. Er gingen weer veel broodjes halfom, osseworst en koosjere kroketten over de toonbank. Oud-eigenaar Maurits Blog stond ook nog in de zaak, zij het dat hij zijn werkweek aan het afbouwen was. Er werden nieuwe mensen aangenomen en met veel enthousiasme werden oude en nieuwe klanten bediend. De enige plek in Nederland waar oude, koosjere Amsterdamse gerechten werden geserveerd leek gered van de ondergang.

Sjoumer en monopolist
Hoger wordende kosten deden de zaak echter de das om. In het verleden was toenmalig eigenaar Blog namelijk ook de sjoumer – een toezichthouder van kasjroet. De sjoumer houdt ter plekke toezicht of alle gerechten daadwerkelijk koosjer worden gehouden en geserveerd. Het is een vak apart. Voor het rabbinaat was Blog betrouwbaar. Met het wegvallen van hem als sjoumer moest er een nieuwe controleur komen. Die moest echter ook een beloning krijgen voor zijn werk. Daarnaast zouden er nog de onkosten zijn geweest voor het nieuwe personeel en het koosjere vlees. Hier zou Koppert tegen Slagerij Marcus zijn opgelopen, de enige nog koosjere slagerij van Nederland. De monopolist zou genoodzaakt zijn geweest zijn prijzen omhoog te doen, wat ook weer doorwerkte in de prijzen in de broodjeszaak.

Nieuwe overname?
Omdat er geen geschikte toezichthouder gevonden kon worden, zo wordt uit betrouwbare anonieme bronnen vernomen, en de andere onkosten te hoog werden, zou eigenaar Koppert hebben besloten de zaak dicht te doen. Koppert bevestigt dus dat Broodje Meyer niet failliet is. Wel blijft de zaak dicht. In de Joodse gemeenschap wordt al voorzichtig gesproken over een overname om de enige koosjere sandwichshop van Nederland te kunnen redden van de ondergang. Maar wie wil deze zaak overnemen? En is die op deze plek – Buitenveldert – wel rendabel te maken? Dit zijn vragen die volgens ingewijden beantwoord moeten worden door een of meerdere ondernemers met hart voor de Joodse zaak.

Schrik op Twitter
Het nieuws over het sluiten van Broodje Meyer raakte in de loop van zondag bekend na een tweet van advocaat Ronnie Eisenmann, die een foto van de gesloten winkel maakte. ‘Vanaf heden gesloten’ het staat er echt. Wat een droevenis. #einde’, tweette Eisenmann. Daarna volgde een stroom aan droevige en geschokte reacties uit twitterend Joods Nederland. ‘Treffend treurig dat het “Vanaf heden gesloten” pal naast de mezoeza hangt. #Meyermoetblijven’ tweette NIK-secretaris Ruben Vis meteen. Hij kreeg bijval van de Joodse opiniemaker Joop Soesan, in Israël: ‘Inderdaad grote droefenis. Wat is de reden? Weer een Joods instituut uit Mokum weg’. Danny Klompsma zegt: ‘You gotta be joking! Had expres mijn verblijf met Pesach een paar dagen verlengd om bij Sal Meyer een broodje te kunnen eten! Wat een sof!’

Doorstart van 2016
Eerder leek Sal Meyer al kopje onder te gaan. De broodjeszaak kwam in de Scheldestraat in de problemen omdat de eigenaar van het pand de huur plotseling fors verhoogde. Dat was eind 2015. Ruim driekwart jaar later konden vertrekkend eigenaar Maurits Blog en zijn vrouw (beiden toen 68 jaar oud) bekend maken dat hij een overnamekandidaat had gevonden. Martijn Koppert en Claudia van Nieuwkerk, een levenskoppel, wilden de aloude koosjere broodjes en gerechten blijven maken. Ze vonden het doodzonde als dit oer-Joodse en oer-Amsterdamse bedrijf verloren zou gaan en nemen de tent daarom met liefde over. De zaak ging naar Buitenveldert en werd op 30 oktober 2016 feestelijk geopend.

Sal Meyer
Toenmalig eigenaar Maurits Blog in de Scheldestraat (foto: Mokums)
Categorie: |

Home » Nieuws » Koosjere broodjeszaak Sal Meyer per heden gesloten – eigenaar bevestigt sluiting