Joods Antwerpen wereldberoemd op Netflix en in tv-serie ‘Shalom Allemaal!’

Rough Diamonds (beeld: YouTube, Netflix)

De Joodse gemeenschap in Antwerpen maakt furore in de media en wordt ‘beroemd’. Dat blijkt na de lancering van series op streamingdiensten over het leven in de Joodse wijk: de Vlaamse dramaserie Shalom Allemaal! en de Netflix-serie Rough Diamonds (die in het Nederlands en Engels te zien is). In de eerste serie – een real life-programma – krijgen buitenstaanders er een kijkje in de keuken. De tweede serie is fictie en wordt gespeeld door Vlaamse acteurs. Beide producten scoren goed onder de kijkers. Verschillende Vlaamse media berichten over wat er in de series gebeurt en hoe die zich ontwikkelen als product.

Dagelijks op pad

In Shalom Allemaal! dat in België wordt uitgezonden via Play4 en GoPlay heeft journalist Diederik Van den Abeele de Joodse wijk van Antwerpen in beeld gebracht. Hij ging er drie jaar lang bijna dagelijks op pad en slaagde erin om met zijn team unieke beelden te maken van het leven in de Joodse gemeenschap, zowel op straat als achter gesloten deuren. Na verloop van tijd mocht hij op plekken kon filmen waar nooit eerder een niet-Jood een voet had gezet. Volgens programmadirecteur Annick Bongers ‘zitten humaninterest-reeksen ingebakken in ons Play-DNA’.

Ontroerd

Toen Van den Abeele drie jaar geleden begon, wist hij niet wat te verwachten. “Ik was weliswaar geboeid door mijn Joodse buren in Antwerpen, maar wist nauwelijks iets van hen af. Het heeft veel moeite gekost om hun vertrouwen te winnen, maar beetje bij beetje gingen de deuren open en ontdekte ik een wereld waarvan ik het bestaan niet had vermoed.” Tijdens het maken van deze documentairereeks heeft hij een gemeenschap leren kennen die hem heeft verbaasd en ontroerd, maar ook veel heeft geleerd. HLN en VlaamsKijken berichten over de afleveringen en ontwikkelingen erin.

Foute vertaling

In de Netflix-serie Rough Diamonds gaat over een Joodse diamantairsfamilie. Wanneer het familiebedrijf zwaar onder druk komt te staan komt de verloren zoon – gespeeld door acteur Kevin Janssens – terug naar huis om de eer van de familie te redden. Ook acteurs Ini Massez, Marie Vinck en Robbie Cleiren doe mee. Netflix maakte in het begin fouten in de ondertitels. Zo werd het woord ‘homoseksueel’ vertaald naar ‘achterlijk’. De vraag is hoe dit kon gebeuren. Inmiddels zijn de fouten rechtgezet.

Geweld en maffia

In Rough Diamonds spelen geweld en maffiapraktijken een hoofdrol. ‘In tegenstelling tot zijn vrome familieleden is Noah geen lieverdje en met veel geweld lost hij de problemen van de familie op. Het zal geen verrassing zijn dat deze aanpak alleen maar zorgt voor meer moeilijkheden. Rough Diamonds brengt de actie op brute wijze in beeld en doet niet onder voor een goede misdaadfilm. Dat geweld botst alleen heel erg met het subtiele familiedrama dat tegelijkertijd in beeld wordt gebracht’, aldus de Vlaamse site VN. De serie is na de zomer op de VRT te zien.

Lees ook:
Nieuwe Jumbo met koosjere producten verdeelt Joodse gemeenschap Scheldestad

In navolging tot wat in Amsterdamse wijk Buitenveldert ‘de Jodenjumbo’ wordt genoemd, heeft Antwerpen ook een Jumbo-supermarkt gekregen waar koosjere producten worden verkocht die een kasjroetstempel hebben.
Niettemin is er in de Scheldestad discussie ontstaan. Van de twee erkende Joodse gemeenten in de stad, is de een enthousiast en de ander zeer kritisch.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joods Antwerpen wereldberoemd op Netflix en in tv-serie ‘Shalom Allemaal!’