Nieuwe Jumbo met koosjere producten verdeelt Joodse gemeenschap Scheldestad

Foto: Jumbo België

In navolging tot wat in Amsterdamse wijk Buitenveldert ‘de Jodenjumbo’ wordt genoemd, heeft Antwerpen ook een Jumbo-supermarkt gekregen waar koosjere producten worden verkocht die een kasjroetstempel hebben. Niettemin is er in de Scheldestad discussie ontstaan. Van de twee erkende Joodse gemeenten in de stad, is de een enthousiast en de ander zeer kritisch. Zo roept de kleinere orthodoxe gemeente Machsike Hadass er niet te gaan winkelen, omdat de zaak op zaterdag open is. Volgens anderen gaat het niet om de Sjabbat, maar om het goedkopere koosjere brood in de Jumbo City.

Jood en moslim aan het roer

De Jumbo in hartje Antwerpen opende woensdag zijn deuren en is het 28ste filiaal van Jumbo in België, zo meldt Het Nieuwsblad. De twee managers zijn een mix: de een is van islamitische en de ander is van Joodse komaf. Die laatste werkt er ook op zaterdag en daar heef Machsike Hadass kritiek op. Volgens de twee wordt er gewerkt volgens de halagische regels. ‘Daarin wordt ook rekening gehouden met Joden die samenwerken met niet-Joden, en daar zijn oplossingen voor. Aan degene die niet van Joodse afkomst is, kan niet gedicteerd worden wanneer hij wel of niet mag werken’, aldus de uitbaters, die niet met hun naam in de media willen.

Kasjroetstempel

Er zijn bewust koosjere producten in het assortiment opgenomen, zodat potentiële Joodse klanten uit de buurt er voor terecht kunnen. “Zij hebben daarom contact opgenomen met onze gemeente,” zegt een bestuurslid de andere gemeente, Shomre Hadas. “Onze opperrabbijn is ter plaatse gaan kijken of zij recht hebben op een certificaat van koosjere producten, zoals dat altijd gebeurt. Dat bleek in orde en ze hebben onze zegen gekregen.” De bestuurder wil in de krant geen commentaar geven op de weerstand van Machsike Hadass. “Dat de winkel voor ons koos, is ook hun goed recht.” De managers zeggen dat ze ook aan Machsike Hadass een rondleiding hebben gegeven. Hierna hebben ze niets meer die gemeente gehoord.

Rustdag voor bakkers

Het Nieuwsblad probeerde navraag te doen bij Machsike Hadass en kreeg niemand van de leiding te spreken. Oud-voorzitter Kornfeld Pinchas gaf aan niet genoeg van de kwestie af te weten en iemand uit de entourage van de opperrabbijn stelde: “Joodse bakkers moeten een rustdag kunnen hebben op de Sjabbat, dat is over heel de wereld zo.” Enig doorvragen bij derden leert dat de prijs van koosjer brood de laatste jaren nogal duur is (gemiddeld 5,50 euro voor 800 gram brood) en dat Jumbo de eerste is die koosjer brood aanbiedt dat in de fabriek gebakken is. Dat is veel goedkoper, zeker voor grote Joodse gezinnen, zo wordt gezegd. De oproep van Machsike Hadass komt volgens een geïnterviewde in de krant neer op een cherem, de hardste vorm van uitsluiting uit de gemeenschap.

‘Jumbo voor iedereen’

Ook vroeg Het Nieuwsblad de directie van Jumbo België om een reactie. Die wil zich niet met het dispuut binnen Joods Antwerpen bemoeien en gaf een schriftelijke verklaring. ‘Jumbo is er voor iedereen en we spelen met onze winkels dan ook in op de wensen en behoeften van al onze klanten. Specifiek voor deze Jumbowinkel betekent dit dat we ook een uitgebreide selectie koosjere producten aanbieden. Wij staan open voor dialoog met de betrokken partijen’.

Lees ook:
‘Zendelingen bij de Jodenjumbo voor de deur’ – ZoomZitz van de week

Voor de Jumbo in Amsterdam-Buitenveldert – de supermarkt met de grootste kosjere collectie van Nederland – staan sinds kort zendelingen voor de deur. Dat kan toch niet bij ‘de Jodenjumbo’, vindt maker Ruben Vis. De christenen probeerden hem te bekeren, tevergeefs. “Het is te gek voor woorden dat ze zich positioneren tussen het Joodse bejaardentehuis, Joodse scholen en de Joodse sportclub?” zegt Vis in ZoomZitz. De verontwaardiging bij hem en de gebroeders Eisenmann is groot.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Nieuwe Jumbo met koosjere producten verdeelt Joodse gemeenschap Scheldestad