‘Zendelingen bij de Jodenjumbo voor de deur’ – ZoomZitz van de week

Jumbo Amsterdam Buitenveldert
Beeld: Google Maps

Voor de Jumbo in Amsterdam-Buitenveldert – de supermarkt met de grootste kosjere collectie van Nederland – staan sinds kort zendelingen voor de deur. Dat kan toch niet bij ‘de Jodenjumbo’, vindt maker Ruben Vis. De christenen probeerden hem te bekeren, tevergeefs. “Het is te gek voor woorden dat ze zich positioneren tussen het Joodse bejaardentehuis, Joodse scholen en de Joodse sportclub?” zegt Vis in ZoomZitz. De vrouw die hem aansprak kwam uit Veenendaal, diep in de Bible Belt. De verontwaardiging bij Vis en de andere makers van ZoomZitz, de gebroeders Eisenmann, is groot.

In deze ZoomZitz van de wordt verder de toestand in de Israëlische politiek besproken: gaat de regering van premier Naftali Bennett vallen? Naast dat een partijgenote van hem uitstapte, wordt nu ook de vraag gesteld: gaat nu ook de Arabische partner in de Knesset zijn steun terugtrekken? Volgens Bennett en vicepremier Yair Lapid zal hun regering overeind blijven. Naamgenoot Yair Eisenmann denkt dat er nog wel een vierde leven is voor dit kabinet. De afkeer tegen terugkeer van oud-premier Benjamin Netanyahu is immers te groot.

Verder in deze aflevering: wat viel op tijdens de dodenherdenking op 4 mei? Ronnie Eisenmann: er was zo weinig jeugd bij de herdenking in Buitenveldert. De jeugd moet meer betrokken worden. In de Nieuwe Kerk in Amsterdam hield historicus en presentator Hans Goedkoop een goede drosje, vinden de heren van ZoomZitz. Ook blikken ze terug op 9 mei, de dag van de Overwinning in de Grote Vaderlandse Oorlog van Rusland. De toespraak van Vladimir Poetin was kein fisch kein fleisch. Ook gaan ze er op in waarom Poetin eerder aan Israël excuses aanbood. Beluister de hele uitzending hier:


Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Luister ook:
‘Johan is gewoon een kijkcijferkanon’ – ZoomZitz van de week

ZoomZitz, de podcast die inzoomt op het nieuws en waar de luisteraar eens lekker voor gaat zitten. Ruben Vis, Ronnie en Yair Eisenmann zitten weer eens samen om het nieuws van de week te bespreken. Ze praten over het cancellen van Vandaag Inside omdat Johan Derksen bekendmaakte dat hij in de jaren zeventig een vrouw heeft verkracht. Ronnie Eisenmann denkt niet dat Derksen achter de geraniums gaat zitten.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Zendelingen bij de Jodenjumbo voor de deur’ – ZoomZitz van de week