Israël schaft testverplichting voor reizigers bij aankomst af

Pixabay, iulian_ursache

Toeristen en reizigers die Israël aandoen hoeven vanaf 20 mei geen verplichte coronatest meer te doen bij aankomst. Dat heeft het Israëlische ministerie van Toerisme bekend gemaakt na een bevestiging daarvan van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Met het schrappen van de verplichte test voor inreizigers verdwijnt ook een extra barriere om naar Israël te komen. Vooral de toerismesector heeft het sinds het uitbreken van de coronacrisis zwaar gehad. De recente terreuraanslagen werken mogelijk niet echt mee, maar iedereen in de Israëlische toerismebranche hoopt dat de weg naar boven snel weer gevonden wordt.

Alleen antigeentest
Tot op heden waren twee PCR-testen verplicht voor het reizen naar Israël: een bij vertrek uit Nederland en een bij aankomst in Israël. In maart hadden de Israëlische autoriteiten de wachttijd van de tweede PCR-test al verkort van 24 uur naar vier uur, maar vanaf 20 mei wordt deze test bij aankomst dus helemaal afgeschaft. Wel moet er nog bij vertrek uit Nederland een test worden gedaan, maar vanaf 10 mei is een antigeentest ook voldoende. De antigeentest moeten reizigers wel binnen 24 uur voor vertrek naar Israël doen, want anders komen ze het land niet in.

Persoonlijke overwinning
Directeur Dana Gazit van het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme in Nederland is blij en opgelucht. “Dit voelt echt als een persoonlijke overwinning voor mij,” zegt ze tegen Jonet.nl. “Ik heb een zeer lange tijd gewacht op het open gaan van Israël en toen het dan toch open ging, was de PCR-test bij aankomst er nog. Naast de mensen die al vakanties naar Israël hebben gepland en geboekt, zullen nu ook degenen die een test bij aankomst vervelend vonden hun vakantie boeken. Israël kijkt er naar uit om iedereen weer te verwelkomen.”

Lagere aantallen
Ondanks dat er al minder restricties waren om Israël in te reizen, blijft het aantal toeristen dit jaar vooralsnog ver achter bij de cijfers van het topjaar 2019. Toen werden de laatste records gebroken. In april bezochten 216.400 buitenlandse toeristen Israël, zo meldt het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek. In dezelfde maand drie jaar geleden lag het aantal toeristen op 413.000. Dat was echter voordat de pandemie het internationale toerisme in Israël decimeerde. Israël ging op 9 januari 2022 weer open voor volledig gevaccineerde buitenlandse toeristen en per 1 maart voor alle buitenlandse toeristen.

Comeback
Na het uitbreken van de coronapandemie ging het land vanaf maart 2020 op slot voor bezoekers van buiten. De toerismebranche vloog op zijn gat: in 2020 bezochten 887.100 toeristen Israël. Ter vergelijking: het jaar daarvoor waren het er 4,5 miljoen geweest, een record. Ondanks dat er een vaccin kwam en in 2021 het prikken begon, stroomden er vorig jaar nog minder toeristen toe: in totaal kwamen er 402.300 buitenlandse bezoekers naar Israël. Alle spelers in de sector hopen nu op betere tijden en een comeback. Het is onduidelijk of de recente terreuraanslagen toeristen weerhouden om dit seizoen nog een reis naar Israël te boeken.

Lees ook:
Israël opent op 1 maart de grenzen voor iedereen
Binnenkort gaatn Israël weer helemaal open voor bezoekers van buitenaf. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Iedereen, ongeacht die is gevaccineerd of niet, mag het land dan weer in. Vooralsnog waren alleen mensen met een inenting welkom. Het land ging op 20 maart 2020 op slot en de reissector stortte vervolgens in. Velen moesten hun vakantie annuleren. Nu ziet het er naar uit dat iedereen voorlopig weer op reis kan naar Israël.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Israël schaft testverplichting voor reizigers bij aankomst af