Van Weezel deelt leed over miskraam op Moederdag
Auteur en tv-persoonlijkheid Natascha van Weezel heeft een van haar meest intieme zaken gedeeld op social media. Vijf maanden geleden verloor ze een kindje dat toen al twee maanden in haar buik zat. De Bekende Nederlander deed haar confessie op Moederdag onder de titel ‘Geen zwangerschaps aankondiging’. Ze kreeg veel steunbetuigingen van andere BN’ners, maar ook van prominenten uit Joods Nederland. Van Weezel verloor haar vader Max van Weezel in het voorjaar van 2019 en publiceerde een jaar later een boek over hem. Nu heeft ze ook een kind verloren. De redactie van Jonet.nl wenst haar eveneens sterkte.
Bekentenis
Op Facebook schreef Van Weezel: ‘*** GEEN ZWANGERSCHAPS AANKONDIGING***. Moederdag. Vandaag denk ik niet alleen aan mijn fantastische moeder maar ook aan het kleintje in mijn buik dat me 5 maanden geleden voor het eerst moeder maakte door een positieve zwangerschapstest. Na twee maanden stopte het hartje met kloppen. Ik post deze foto omdat er soms nogal makkelijk over een miskraam wordt gesproken. Zo van: ‘oh joh je was pas net zwanger.’ Maar zie hier: zo echt was het. Dus voor alle soorten moeders. #1in4‘
Ook op Twitter deed Van Weezel zondag een soortgelijke bekentenis, zie beneden. Het leverde haar meer dan 1.700 likes op. Zowel op Facebook als Twitter stroomden de steunbetuigingen binnen, onder meer van presentatrice Roos Moggré, journaliste Brenda Stoter Boscolo en opiniemaker Zihni Özdil. Maar ook vanuit Joods Nederland waren er veel steunbetuigingen. Jonet-columnist Bart Vink tweette: ‘Oef. Wat goed en knap dat je dit deelt’ en tv-maker Ernst Lissauer schreef: ‘Sterkte’. Ook uit de politieke wereld kwam steun. ‘Wat ontzettend verdrietig. Heel veel sterkte!’ schreef ChristenUnie-voorman Gert-Jan Seegers. Oud-Tweede Kamerlid Merel van Kooten poneerde een hartje.
Derde generatie
Natascha van Weezel werd in 1986 geboren uit de Joodse journalisten Max van Weezel en Annet Bleich. In 2007 debuteerde ze op twintigjarige leeftijd met het boek Magere Jaren en in 2012 studeerde ze af aan de Film- en Televisieacademie als scenarioschrijver met de korte fictiefilm Lost&Found. Meteen daarna kreeg Van Weezel de kans om in samenwerking met de NCRV en Selfmadefilms de documentaire Elke dag 4 mei (2014) te maken. Ook schreef zij het boek De derde generatie over hetzelfde onderwerp: kleinkinderen van Holocaust-overlevenden. Ze interviewde hiervoor meer dan vijftig kleinkinderen van Sjoa-overlevenden in Nederland, Amerika en Israël. Later maakte ze een tv-programma over Israël voor de VPRO.
Columns
In 2015 gingen vader en dochter Van Weezel aan de slag als columnisten bij Jonet.nl. Bijna een jaar lang schreven de twee brieven naar elkaar over de politiek, hun Joodse leven en dagelijkse besognes. De column werd goed gelezen en kreeg ook waardering. Eind 2015 stapten vader en dochter Van Weezel over naar dagblad Trouw, waar ze de formule van Jonet.nl doorzetten. Inmiddels heeft Natascha van Weezel een column in Het Parool, waarin ze schrijft over haar maatschappelijke gedachten en dagelijkse besognes. Met regelmaal is ze te gast op televisie in onder andere de grote talkshows.
Lees ook:
Van Weezel is ‘Joods boegbeeld’ van campagne gemeente Amsterdam
In de anti-racismecampagne van de gemeente Amsterdam is journaliste Natascha van Weezel het Joodse boegbeeld. De Amsterdamse staat op de foto met een bord in haar handen met de tekst: ‘Wat doe jij als ik word uitgemaakt voor rotjood?’ Het is de bedoeling dat mensen gaan nadenken over racisme en voor elkaar gaan opkomen als er sprake is van discriminatie. Met de deelname van Van Weezel laat de gemeente Amsterdam zien dat antisemitisme daar ook bij hoort.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren