Natascha van Weezel op tv met serie over het conflict

Natascha van Weezel komt binnenkort op televisie met een eigen serie over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Op haar fiets rijdt ze in vier afleveringen rond door Israël en de Palestijnse gebieden, waar ze spreekt met Joodse en Arabische generatiegenoten hun toekomstdromen. De millennials geven ook hun mening over het conflict, dat Van Weezel zelf al jaren bezig houdt. “Natascha wordt zelf af en toe tot wanhoop gedreven door het conflict, omdat ze van haar Israëlische familie houdt maar tegelijkertijd worstelt met het regeringsbeleid van de enige Joodse staat ter wereld,” zo schrijft de VPRO in een persbericht. De serie met de titel Natascha’s Beloofde Land zal vanaf 29 november bij deze omroep te zien zijn.

“Tijdens haar fietstocht van de badplaats Tel Aviv tot het vluchtelingenkamp Balata en van de Palestijnse stad Ramallah tot de illegale nederzetting Yitzhar, spreekt ze jonge Israëli’s en Palestijnen die ondanks het geweld en de druk vanuit dwingende sociale, religieuze en politieke structuren hun lot in eigen hand nemen, zelfs al gaat dat recht tegen de stroom in,” zo luidt het persbericht. Zo ontmoet ze een Jood en een Arabier die beiden hun zus verloren. De een door een aanslag en de ander door een kogel. Toch zijn beide overlevenden vrienden. Ook praat Van Weezel met een dienstweigeraar die in een militaire gevangenis zit en een rabbijn die een website voor kosjere seksspeeltjes heeft. Uit het persbericht: “En zoekt Natascha de confrontatie op met de moeder en de zus van een martelaar die zijn leven heeft gegeven voor, wat zij zien als, het verzet tegen de bezetter.”

Natascha van Weezel (32) studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ze regisseerde de documentaire Elke dag 4 mei en schreef drie boeken: Magere JarenDe Derde Generatie en Thuis bij de Vijand. Daarnaast publiceert ze columns en artikelen. Van Weezel profileert zich als voorvechter van de dialoog tussen Joden en moslims, en is actief in de dialooggroep Mo&Moos Mokum en bij de vriendschapsgroep Salaam Shalom. Binnen Joods Nederland staat ze bekend om haar uitgesproken progressieve mening. Door optredens in de media heeft Van Weezel vrienden en vijanden gemaakt. Die laatste noemen haar vaak ‘een nestbevuiler’ omdat ze te veel kritiek zou hebben op de Joodse gemeenschap en op Israël. Desondanks laat de journaliste zich niet uit het veld slaan en blijft zij opkomen voor de dialoog waar ze in gelooft.

Van Weezel is het kind van journalisten Max van Weezel en Anet Bleich. Die laatste was deze zomer genomineerd voor de Prinsjesboekenprijs 2018. Met haar biografie van oud-minister Max van der Stoel (PvdA) dong ze mee naar een geldprijs van van 2.500 euro. De award werd uiteindelijk gewonnen door Remieg Aerts, die een biografie over Johan Rudolph Thorbecke schreef. Bleich promoveerde op 21 februari 2008 op een biografie van oud-premier Joop den Uyl (PvdA) met de titel Joop den Uyl 1919-1987Dromer en doordouwer. Dit was de eerste biografie over deze politicus aan de hand van archiefmateriaal en interviews met betrokkenen. Ze maakte ook gebruik van nog niet eerder vrijgegeven delen uit het archief van Den Uyl zelf. De biografie haalde het nieuws door de onthulling van de Northrop-affaire rond prins Bernhard.

Max van Weezel begon in 1976 als journalist bij Vrij Nederland. Hij schreef eerst de roddelrubriek ‘Het Wereldje’. In 1981 werd hij daar politiek redacteur. Hij bleef dat tot 1998, toen hij chef opiniepagina van dit weekblad werd. In 2000 werd hij adjunct-hoofdredacteur van Vrij Nederland. Daarnaast was hij van 2007 tot 2011 voorzitter van Perscentrum Nieuwspoort. Hij won tweemaal de Anne Vondelingprijs, in 1983 met Joop van Tijn en in 1994 met Leonard Ornstein. Sinds 1995 is Van Weezel te horen als presentator voor de Radio 1-programma’s Met het Oog op Morgen en Argos. Hij werd dit jaar getroffen door alvleesklierkanker, waarover hij openhartig vertelde in de media. Van Weezel werkt nog steeds en probeert weer beter te worden. Met dochter Natascha schreef hij in 2015 column voor Jonet.nl in de vorm van een briefwisseling, waarna ze overstapten naar dagblad Trouw.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Natascha van Weezel op tv met serie over het conflict