Joden België laken staatssecretaris om Joods onderwijs

Georganiseerd Joods België is erg boos op federaal staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). Zij deed boute uitspraken over het Joods bijzonder onderwijs. Volgens de politica zijn Joods-orthodoxe scholen die door de staat worden betaald ‘een historische fout’. Ze zouden de integratie van Joden in de maatschappij tegenwerken, zo verklaarde Demir vorige week in het duidingsprogramma Terzake van de Vlaamse omroep VRT. Ze vindt deze scholen net zo schadelijk als orthodox-islamitische privéscholen. Bestuurders en prominenten uit de Joodse gemeenschap zijn furieus over de uitlatingen van de N-VA-politica. Zij haalt vanwege de verkiezingstijd in België geregeld het nieuws met provocerende uitspraken.

“Dergelijke uitspraken zijn schandelijk. Ons onderwijs gaan vergelijken met groepen die het terrorisme financieren en die meisjes verplichten om vanaf een jonge leeftijd een hoofddoek te dragen, kan niet door de beugel. De Joodse scholen zijn steeds in orde geweest met alle Belgische en Vlaamse wetten en decreten, en mogen daar fier op zijn,” aldus Isaac Lesman van advocatenkantoor Lexlitis in Antwerpen. Volgens hoofdredacteur Michael Freilich heeft Demir de Joodse gemeenschap ernstig beledigd. Freilich: “Zuhal Demir zou beter moeten weten. Ze woonde namelijk jaren in de Joodse buurt van Antwerpen. Maar heeft ze ooit een Joodse school bezocht? Nu haalt ze alles door elkaar door privéscholen en reguliere scholen op één hoopje te gooien. Trouwens, ook de privéscholen dienen vanaf nu het bewijs te leveren dat hun leerlingen de eindtermen halen.”

De Joodse onderwijsinstellingen waarover de federale staatssecretaris over spreekt zijn geen privéscholen, maar scholen die vallen onder het ‘collectief huisonderwijs’. Deze erkende Joodse scholen bestaan al meer dan honderd jaar en geven kinderen niet alleen de basiswaarden van hun geloof mee. Ze leveren tevens kwalitatief onderwijs af op hoog niveau. De scholen volgen de regels, respecteren de gelijkheid tussen man en vrouw én de principes van de Belgische democratie, zo luidt het. In Vlaanderen was vorige week discussie over islamitische privéscholen die de kernnormen en – waarden van de democratische samenleving niet zouden accepteren. Ze zouden hun kinderen hersenspoelen tegen de Belgische staat en zouden meisjes en jongens apart behandelen. Staatssecretaris Demir stelt nu dat Joodse scholen hetzelfde doen.

“Ik kan het weten, want ik ben zelf een product van zo’n school, net als vele Joodse mannelijke en vrouwelijke collega’s, ondernemers, advocaten, artsen, architecten en burgerlijke ingenieurs,” aldus Freilich. “Ons vergelijken met groepen die het terrorisme financieren en die meisjes verplichten om vanaf een jonge leeftijd een hoofddoek te dragen, kan niet door de beugel en zien velen als een belediging. Ook staan Joodse scholen niet direct bekend om het prediken van haat en geweld, en zijn zowel geweld als tienerzwangerschappen en drugsproblematiek er onbestaande.”

Demir krijgt ook kritiek van de Antwerpse schepen (lees: wethouder) Claude Marinower (Open VLD) van Onderwijs. Hij volgde onderwijs aan de Joodse Tachkemonischool en deed daar zijn eindexamen. “Met alle respect, maar weet mevrouw Demir waarover ze spreekt? Ik denk dat ze alles op een hoop gooit, is het verkiezingskoorts? Zij is toch meer dan drie jaar districtsvoorzitter geweest van het district Antwerpen waar de Joodse scholen zich bevinden,” aldus Marinower in een reactie in Freilichs magazine Joods Actueel. “Er zijn nu eenmaal veel verschillen, ook binnen het Joods onderwijs maar mijn standpunt is duidelijk, alle scholen kunnen erkend worden mits ze voldoen aan de grondvoorwaarden rond eindtermen, taal en gelijke kansen. Eens daarover een akkoord bereikt is, dan behoort het niet toe aan politici om over deze scholen te oordelen.”

Demir zelf heeft nog niet gereageerd op de felle Joodse reacties. Zij is druk met de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober aanstaande. De N-VA, haar partij, is momenteel nog de grootste in Antwerpen en levert daar de burgemeester. De kans is aanwezig dat de partij opnieuw de grootste wordt, maar het is nog wel de vraag hoe groot de marge zal zijn ten opzichte van de anderen. N-VA-burgemeester Bart de Wever moet dan mogelijk een nieuw college vormen met linkse partijen of met het rechts-nationalistische Vlaams Belang. Dit laatste zou een unicum zijn, omdat daarmee het cordon sanitaire tegen die partij voor het eerst sinds 1989 gebroken wordt. Zijn trouwe partijgenote Zuhal Demir komt niet zoals hijzelf vooruit uit de Vlaamse beweging. Zij is een Turkse Vlaamse met een Koerdische achtergrond uit Belgisch Limburg. Ze was Kamerlid. Een paar jaar geleden werd zij binnen korte tijd door partijleider De Wever gepromoveerd tot staatssecretaris van Gelijke Kansen. Demir valt sindsdien vooral op door onbehouwen uitspraken in de media. Zo nam zij het anti-discriminatiebureau UNIA onder vuur.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Joden België laken staatssecretaris om Joods onderwijs