Rel antidiscriminatiebureau Unia breidt zich uit
De rel rond Unia, het Belgische anti-discriminatiebureau, breidt zich almaar uit. De organisatie kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat juridisch medewerker Rachida Lambaret moslims zou voortrekken en er pro-Palestijnse ideeën op na zou houden. Eerder stelde zij in een interview dat ze niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod. De nieuwe federale staatssecretaris van Gelijke Kansen en de Vlaamse minister van Inburgering en Gelijke Kansen vielen over Unia heen. Lamrabet werd maandag ontslagen, maar nu blijkt dat de rol van directrice Els Keytsman ook niet onomstreden is. Dit laat een mailwisseling zien tussen haar en hoofdredacteur Michael Freilich van het Vlaamse magazine Joods Aktueel.
De mailwisseling
Freilich mailde Keytsman al op 31 januari over de uitlatingen van Lamrabet. Bij de redactie was de omstreden mening van de medewerkster toen al bekend. ‘Als mevrouw Lamrabet, een uitgesproken pro-Palestijnse activiste, petities tekent waarbij Israël een apartheidsstaat wordt genoemd, oproept tot boycot en het opneemt voor iemand die geweldplegingen goedpraat, dan zal u zeker begrijpen waarom deze persoon de Joodse gemeenschap geen enkel vertrouwen inboezemt’, schreef Freilich onder meer in de mail. De hoofdredacteur refereerde aan het feit dat Unia juridisch opkomt voor iedere Belg die zich wegens discriminatie bij het bureau meldt, zo ook Joodse Belgen. Keytsman weigerde echter stappen te ondernemen en kon opnieuw op een mail van de activistische journalist rekenen.
In zijn tweede mail schreef Freilich het volgende: ‘U begrijpt misschien de draagwijdte niet van hoe dit zich afspiegelt op uzelf en op uw organisatie. En dan spreek ik niet eens over het feit dat ze [Lamrabet] met haar acties het conflict importeert en de wederzijdse verhoudingen tussen Joden en moslims bij ons onder druk zet en in het gedrang brengt. Wij verwachten nu een duidelijk signaal vanwege uw organisatie, en zullen anders niet nalaten om hierover te berichten. Dit moet u niet zien als een dreigement, wel als een manier om het publieke debat hierover aan te wakkeren zodat we kunnen vernemen wat de Vlamingen, politici en journalisten vinden van deze tegenstellingen’.
Niet vrijuit
Joods Aktueel heeft de laatste e-mail als geheel geplaatst op zijn website. Hiermee wil de redactie aantonen ‘dat Keytsman niet vrijuit kan gaan door te claimen dat ze niet op de hoogte was van de extremistische standpunten van haar personeelslid’. Zo schrijft hoofdredacteur Freilich: ‘Het is duidelijk dat ze gezwicht is voor de druk en op deze manier haar vel probeert te redden’. Vooralsnog heeft Keysman niet gereageerd op het artikel van Joods Aktueel. Ook de Vlaamse politiek heeft nog geen reactie gegeven op de ontstane situatie.
Rel geboren
Na de mailwisseling van januari bleef Lamrabet op haar post en begin maart later kondigde zich de rel rond Unia aan. Dit kwam door een uitgelekte brief van Lamrabet die Joods Aktueel publiceerde. De nieuwe federale staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) van Gelijke Kansen uitte forse kritiek op de organisatie. Volgens haar is de instelling vooral bezig om voor moslims en Turkse Belgen op te komen, en zou ze de Belgische Joden veelal in de kou laten staan. Er zou te weinig aandacht zijn voor de bestrijding van het antisemitisme en ook zou er een pro-Palestijns gedachtegoed bij Unia overheersen. Kopstukken van de Joodse gemeenschap bevestigen haar mening, evenals de Vlaamse minister Liesbeth Homans (N-VA) van Inburgering en Gelijke Kansen. Ook vertegenwoordigers van de Vlaamse en Franstalige Joden waren boos.
Vruchteloos gesprek
Toen de storm weer enigszins was gaan liggen, wilde de directie van Unia in gesprek met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in België. Dat gebeurde. De gesprekspartners zouden nadien met een gezamenlijke tekst naar buiten komen, maar die vlieger ging niet op. ‘We zijn diep teleurgesteld’, verklaarden de Joodse vertegenwoordigers. In het mislukken van het gesprek zien zij vooral het ‘onbegrip’ van de antiracisme-organisatie. Unia had gehoopt dat door de aanwezigheid van de Franstalige Joodse organisaties er toch een akkoord uit de bus zou komen. “Maar door de halsstarrige weigering van Unia werd elk akkoord onmogelijk gemaakt”, zegt één van de aanwezigen. Het anti-discriminatiebureau zelf hoopt op een doorstart met nieuwe gesprekken.
Over Unia
Unia heet officieel het interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie en Racisme – ook wel het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Het is een Belgische openbare dienst, gesticht in 1993, met als doel om discriminatie te bestrijden. Destijds werd de instelling in het leven geroepen door Paula D’Hondt (CD&V) die koninklijk commissaris voor vreemdelingenzaken was. Tussen 1989 en 1993 ging zij op onderzoek uit naar misstanden rond nieuwkomers in de Belgische samenleving. Haar uiteindelijke rapportage bevatte aanbevelingen zoals het verplicht lesgeven van migranten in de landstalen, inburgeringscursussen en het tegengaan van de uitwassen van de islam. Met haar adviezen werd weinig tot niets gedaan. D’Hondt (90) schreef vorig jaar een boek met haar grieven en mijmeringen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren