Falen gesprekken Unia stelt Joden België teleur

Zuhal Demir
Zuhal Demir (bron: Youtube)

De Joodse gemeenschap in België is teleurgesteld na het mislukken van de gesprekken met Unia, het federale centrum voor Gelijke Kansen. Onlangs had de nieuwe staatssecretaris van Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA), de organisatie beschuldigd van willekeur en slecht beleid. Unia, dat moet opkomen voor discriminatie van alle burgers in het land, zou het vrijwel alleen opnemen voor Belgische moslims die worden gediscrimineerd. Nadat een brief uitlekte die dit min of meer bevestigde, waren de rapen bij onze zuiderburen gaar. Ook de Vlaamse minister Liesbeth Homans (N-VA) veroordeelde Unia vervolgens.

Prominente leden en bestuurders van de Joodse gemeenschap liepen te hoop tegen Unia, zo meldde Jonet eerder. Nadien wilde Unia met de gemeenschap in gesprek en dat gebeurde. De gesprekspartners zouden met een gezamenlijke tekst naar buiten komen, maar die vlieger ging niet op. ‘We zijn diep teleurgesteld’, verklaren de Joodse vertegenwoordigers aan het blad Joods Aktueel. In het mislukken van het gesprek zien zij vooral het ‘onbegrip’ van de antiracisme-organisatie. Unia had gehoopt dat door de aanwezigheid van de Franstalige Joodse organisaties er toch een akkoord uit de bus zou komen. “Maar door de halsstarrige weigering van Unia werd elk akkoord onmogelijk gemaakt”, zegt één van de aanwezigen. Het anti-discriminatiebureau zelf hoopt op een doorstart met nieuwe gesprekken.

Unia heeft officieel het interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Bestrijding van Discriminatie en Racisme – ook wel het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Het is een Belgische openbare dienst, gesticht in 1993, met als doel om discriminatie te bestrijden. Destijds werd de instelling in het leven geroepen door Paula D’Hondt (CD&V) die koninklijk commissaris voor vreemdelingenzaken was. Tussen 1989 en 1993 ging zij op onderzoek uit naar misstanden rond nieuwkomers in de Belgische samenleving. Haar uiteindelijke rapportage bevatte aanbevelingen zoals het verplicht lesgeven van migranten in de landstalen, inburgeringscursussen en het tegengaan van uitwassen van de islam. Met haar adviezen werd weinig tot niets gedaan. D’Hondt (90) schreef vorig jaar een boek met haar grieven en mijmeringen.

Categorie: |

Home » Nieuws » België » Falen gesprekken Unia stelt Joden België teleur